Miljacku preplavile bijele ruže: Sarajevo svog heroja zaboraviti neće

Bacanjem bijelih ruža u Miljacku danas su gađani Sarajeva odali počast Irhanu Foči Nanetu, koji će ostati zapamćen kao heroj koji se nije plašio da žrtvuje svoj život kako bi pomogao prijatelju.
Fočo se utopio u Miljacki nakon što je u pokušao da spasi Aldina Mulića skokom u nabujalu rijeku.

Mladićima pomoći nije bilo te ih je podivljala rijeka odnijela sa sobom. Fočino tijelo je pronađeno dva dana kasnije u Visokom te je on jučer ukopan dok se za Mulićem još uvijek traga.

Grupa građana Sarajeva, koji se nazivaju “Nanetove komšije”, pozvali su sugrađane da danas izađu u naselje Dolac Malta, na mjesto gdje su dvojica mladića upala u rijeku, i odaju počast hrabrom Foči, kroz događaj na Facebooku nazvan “Bijela ruža za Naneta”, piše Faktor.

Oni o Nanetu imaju samo riječi hvale te ističu kako je bio drago stvorenje, uvijek na usluzi svima i uvijek spreman da pomogne.

– Takav čovjek,kakav je Irhan bio, kažu oni, se rađa rijetko. To znaju svi njegovi poznanici, prijatelji, komšije i rodbina. Irhan nije mogao dopustiti da se pred njegovim očima čovjek utopi, a da ne pokuša da mu pomogne. On ne bi mogao živjeti s tim. On je to znao. Irhan je čovjek čije je ljudsko biće prožeto božanskim svojstvima. Heroj po definiciji. Među nama ga više nema, a bio je bolji od svih nas!!!

Neka ove ruže, kao simbol hrabrosti, osvijetle rijeku i pomognu potragu za nastradalim Aldinom Mulićem, poručili su građani.

Back to top button