Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros među najzagađenijim gradovima Evrope

Veliko zagađanje zraka zabilježeno je jutros u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Prema mjerenjima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN), Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros su među najzagađenijim gradovima Evrope.

Dozvoljeni indeks zagađenosti zraka iznosi 50, što znači da je zrak relativno čist i ne šteti zdravlju građana. Međutim, indeks kvalitete zraka na području Ilidže jutros iznosi 167, a prema centru grada zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog. Indeks kvalitete zraka na Otoci iznosi 59, a u centru grada 63.

Opasno zagađenje jutros je zabilježeno i u Tuzli gdje indeks kvalitete zraka iznosi 164. Najzagađeniji zrak je u Lukavcu s indeksom kvalitete od 185. Indeks kvalitete zraka u Zenici jutros iznosi 70, dok u ostalim bh. gradovima ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

Kako navode iz AQICN-a, boravak na otvorenom pod uslovima s indeksom zagađenja iznad 100 je veoma opasan za zdravlje. Građani mogu osjetiti zdravstvene probleme nekoliko sati ili nekoliko dana nakon izlaganja zagađenom zraku.

Pored zagađenja, kretanje građana jutros otežava i gusta magla koja je prekrila centralna i istočna područja naše zemlje. Iz hidrometeoroloških zavoda Federacije BiH i RS-a najavljuju kako će se dugotrajna magla zadržati narednih nekoliko dana.

Podsjećamo, početkom decembra u Sarajevu je izmjeren najzagađeniji zrak u Evropi. Indeks kvalitete zraka u sarajevskom naselju Ilidža tada je iznosio čak 369. Podaci AQICN-a pokazuju kako se trend zagađenja zraka u BiH nastavlja i ove godine. Proteklih godina bh. gradovi uvijek su bili na vrhu liste najzagađenijih gradova Evrope.

Prema mjerenjima AQICN-a, zagađeniji zrak nego u bh. gradovima jutros je jedino zabilježen u Bitoli u Makedoniji.

(Bportal.ba/Klix)

Back to top button