Dodik: Bolonjski sistem urušio je tradicionalno obrazovanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je bolonjski proces urušio sistem tradicionalnog obrazovanja.
Dodik je naglasio da je sistem obrazovanja potpuno oskrnavljen i da je hitno potrebna javna debata o tome.

“Govorim najviše o visokom obrazovanju, gdje smo prihvatili ili smo morali prihvatiti bolonjski proces koji je urušio tradicionalno obrazovanje kod nas”, rekao je Dodik gostujući večeras na Radio-televiziji Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, kad se tome doda nepotizam, propusti, da društvo nije sposobno studenta generacije zaposliti na fakultetu, naravno da tu ima mnogo nepravde.

“To ne podržavam i pokušavam da se borim protiv toga, ali da bih se izborio protiv toga onda mi treba saradnja s univerzitetom i profesorima koji to isto tako hoće, a ne koji će reći šta javna vlast ima s tim, mi smo autonomna institucija”, kaže Dodik.

Predsjednik RS-a napomnje da na birou za zapošljavanje nema nijednog elektroinžinjera, građevinskog ili mašinskog inžinjera, ali da je najviše onih koji su završili menadžmente i to na privatnim fakultetima.

“Mi školujemo ljude koji nama ne trebaju”, poručio je Dodik.

On je dodao da se s tim svim stvarima treba izboriti, ponovivši da je potrebna javna debata i da je spreman biti dio toga bez ikakvih zlih namjera u bilo čemu.

“Mislim da je pravo čudo da smo politički i ekonomski opstali u posljednjih desetak godina”, istakao je Dodik.

Back to top button