HDZ-u ne smeta što Hrvate u zakonodavnim tijelima RS biraju srpske stranke

Od početka povratka Bošnjaka u RS do danas 13 povratnika je ubijeno i više od 20 ranjeno, naveo je gostujući u Dnevniku TV1 potpredsjednik RS Ramiz Salkić. S tim podacima upoznao je domaće i institucije međunarodne zajednice. Istrage nikada nisu okončane niti su pronađeni odgovorni.
Osvrnuo se i na pismo ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača u kome je Salkića optužio za raspirivanje mržnje.

“Njegovo je da radi i upozna pretpostavljene sa stanjem sigurnosti. Ja nemam nikakvih informacija, a ministar veliča ratne zločince što je suprotno onome što bi on trebao raditi. Ne poštuje Ustav entiteta koji kaže da će i policijske strukture biti izbalansirane sa popisom iz 1991. godine. On poštujući igru pretpostavljenog političkog šefa Milorada Dodika ne poštuje Odluku Ustavnog suda BiH kao neustavnom prazniku i učestvuje u obilježavanju, te tako ne poštuje odluke nadležnih sudova“, kaže Salkić.

Presuda Ratku Mladiću u haškom Tribunalu ostavila je pečat na odnose u RS. Napominje Salkić da je nekoliko organizacija plakatiralo mjesta u RS likom Mladića.

“To je ostavilo posljedice, a kada i predsjednik entiteta izađe i kaže da je to heroj, to je poruka građanima da se tako ponašaju. Postepeno taj radikalizam koji vlast proizvodi silazi među narod. Zbog svega se građani počinju udaljavati nakon što su se počeli približavati što nekima nije odgovaralo“, objašnjava Salkić.

Vlasti u RS, kaže, provode projekat nemoguće zemlje BiH, a kako bi i oni koji u zemlju vjeruju povjerovali da je nemoguća.

“I prijatelje BiH kako bi ubjedili i natjerali da se umore i odustanu od cjelovite BiH. To provodi Dodik zajedno sa Vladom koja je gotovo privatna. Pomažu mu i centri moži koji su izvan BiH i kojima treba irverzibilan proces, da građani ne mogu da sarađuju, da bi pokazali da su u pravu. Vlast se nema čime pohvaliti po pitanju ekonomije i moraju izmišljati procese koji će ih predstaviti kao zaštitnike srpskih interesa“, istakao je potpredsjednik RS u Dnevniku TV1.

Upozorava i da Bošnjaci posljednjih osam godina nemaju mogućnost da kroz institucije sistema utiču na bitne procese u RS.

“Ovo što vlast radi potpuno je suprotno Ustavu. Tražimo da Vlada poštuje zakone i Ustav i bili bismo u boljoj poziciji. Oni to ne rade jer žele da ostane što manje Bošnjaka na tom prostoru. Jedini adekvatan odgovor jeste jača afirmacija stavova i veća zastupljenost u institucijama, a kako bi ojačali politički uticaj“, smatra Salkić.

Komentirao je i partnerstvo Milorada Dodika i Dragana Čovića. Nije mu jasan.

“Imamo situaciju u kojoj predsjednik RS se ponaša identično i prema hrvatskom i prema bošnjačkom potpredsjedniku. Hrvati u RS prolaze kroz iste probleme kao i Bošnjaci i to Čoviću ne smeta. U federalnim kantonima gdje je HDZ ima dominantan uticaj, Srbi nisu konstitutivni i nemaju mogućnost učestvovanja u vlasti. To ne smeta Dodiku. Postoji nešto više od toga, a to je, bojim se, razgradnja države“, kaže Salkić.

Ističe da HDZ-u, očito, ne smeta ni to što Hrvate u zakonodavnim tijelima RS biraju srpske stranke.

“U Vijeću naroda ne mogu pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer u Klubu Hrvata većinu čine delegati koje su izabrale srpske stranke. Isto je i s ministrima. Zbog toga se i slažu da RS treba biti vojno neutralna, a to je jednostran pristup“, ističe Salkić.

Smatra da je potrebno mijenjati Ustav entiteta, jer ne odražava Odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i ne pruža priliku Bošnjacima i Hrvatima da ostvare prava i zaštite interese. Smatra da rješenja u ustavima Federacije i RS trebaju biti identična. Zaključio je da se i međunarodna zajednica treba jače uključiti u dešavanja u RS.

POGLEDAJTE VIDEO


(Vijesti.ba)