Kolinda odgovorila Vučiću: Barem nas u vrijeme blagdana poštedite konfliktnih poruka

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je, povodom izjave Aleksandra Vučića da je njegova posjeta Zagrebu otkazana jer je govorio istinu o nestalim osobama, odnosno da je više nestalih Srba nego Hrvata, izjavila da u praznično vrijeme političari treba da šalju nekonfliktne poruke.

– Ured Predsjednice Republike Hrvatske ostaje pri stavu da u ovom blagdanskom razdoblju, kada bismo svi trebali biti posvećeni svojim porodicama i najmilijima, ne komentariše političke teme. Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i blagdani pravoslavnih vjernika. Ako, pak, političari ipak žele slati poruke u vrijeme blagdana, one trebaju biti nekonfliktne, te pridonositi međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja, navedeno je u saopćenju.

– Jedno od tih pitanja je i pitanje nestalih koje Predsjednica RH smatra ne samo političkim pitanjem već prije svega humanitarnim. Držimo da su upravo u ovo Božićno vrijeme još više u mislima sviju, posebno njihovih porodica koje ih još traže, poručili su iz Kolindinog ureda.

Podsjetimo, srpski predsjednik Aleksandar Vučić dao je u ponedjeljak intervju za TV Pink:

– Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još. Ispričavam se što sam vam rekao istinu – rekao je Vučić komentirajući njegov otkazani posjet Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje zašto je otkazana njegova posjeta Zagrebu koja je bila planirana za decembar, Vučić je rekao “sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović – možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman”.

Početkom oktobra Ured hrvatske predsjednice procijenio je da zbog pogoršanja odnosa nema preduvjeta za posjetu pošto je u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA koji je 1991. samoubilačkim potezom ubio 11 hrvatskih branitelja, a srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin proglasio Domovinski rat i velikosrpsku agresiju proglasio »građanskim ratom«.

Vučić je u intervjuu za televiziju Pink u ponedjeljak ocijenio da bi razlog za ponovno otkazivanje posjete mogao biti taj što je govorio istinu kazavši da je po njemu istina da je mnogo više nestalih Srba nego Hrvata.

“Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još…”, rekao je Vučić i cinično dodao “Izvinjavam se što sam vam rekao istinu”.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Back to top button