Ministarstva Vlade Federacije BiH objavila nekoliko javnih poziva za pomoć povratnicima

Vlada Federacije BiH objavila je nekoliko javnih poziva za učešće u projektima čiji je cilj pomoć i poboljšanje života povratnika na prostor RS za period od 2018. do 2019. godine. O detaljima objavljenih javnih poziva razgovarali smo sa Salihom Dubičićem, zamjenikom načelnika opštine Bratunac.

„U ovom momentu imamo tri javna poziva od Vlade. Jedan javni poziv je za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica, u cilju povratka na područje opština RS. Drugi javni poziv je za podnošenje prijava za program pomoći održivog povratka – izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostorima BiH za period 2018-2019. Godina. Treći javni poziv je za dodjelu stipendija. U proteklom periodu imali smo javni poziv za prevoz učenika i đaka u povratničkim mjestima i imamo jedan javni poziv Ministarstva za pitanja boraca za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje socijalno-statusnih pitanja pripadnika branilaca i članova, koji se nalaze u stanju potrebe za 2017. godinu“, rekao je Dubičić u izjavi za UPSMedia.

Konstantna podrška povratnicima u Republiku Srpsku, koja dolazi od strane Vlade Federacije BiH, ima veliki značaj za sve Bošnjake koji žive u Republici Srpskoj, pa i za povratnike u opštini Bratunac.

„Kad se ovi projekti budu realizovali u 2018. i 2019. Godini poboljšaće u mnogome život povratnika na području opštine Bratunac, a samim tim će obezbjediti dodatna sredstva bez kojih povratnici ne bi mogli sami da naprave sebi lokalne puteve, da saniraju klizišta i tako dalje. Bez pomoći federalnih ministarstava, mi kao lokalna zajednica, kao opština Bratunac, ne bismo mogli riješiti sva ova pitanja, ne bismo mogli zadovoljiti potrebe građana. Ovi projekti će nam pomoći i oni su nam od velikog značaja za povratnike bošnjačke nacionalnosti, ali i za domicilno stanovništvo, jer puteve i vodu će svako koristiti“, dodao je Salih Dubičić, zamjenik načelnika Bratunca.

Podrška lokalne vlasti prema bošnjačkom stanovništvu u Bratuncu ne izostaje, tvrdi Dubičić.

„Podrška lokalne vlasti prema bošnjačkom stanovništvu ne izostaje. Najveći dio te podrške se ogleda u administrativnoj potpori – putem opštine se delegiraju projekti. Imamo i socijalne programe kojima rješavamo socijalne kategorije, zatim, imovinsko-pravni odnosi se isto rješavaju preko opštine, a nekih većih ulaganja od strane opštine, na područjima na kojima žive Bošnjaci, nema. Imamo gdje opština participira sa dvadeset do trideset posto u određenim projektima. Ali, sam budžet opštine Bratunac je takav da je više socijalne kategorije, nije razvojni“

(UPS MEDIA)

Back to top button