Sjajan lijek za mamurluk: Nemojte ni slučajno piti kafu, nego pojedite ovo voće

U takvom stanju obično nemamo snage za išta, a kamoli jesti ili piti. S obzirom da je alkohol diuretik, dobro je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i to samo vodom ili bistrom supom.

Ali, još bolje rješenje imaju naučnici sa Univerziteta George Mason, piše “Her”.

S alkoholom se, kažu, izbacuju i mnoge važne hranjive tvari, poput kalijuma, koji nadoknađujemo bananama. Da, rješenje je upravo ovo voće, ali u kombinaciji s puno tekućine, prnosi “Net“…

“Alkohol pretvara rezerve glikogena u glukozu i šalje ga van zajedno s urinom. Upravo se zbog nedostatka tog izvora energije osjećamo slabo, umorno i dezorijentirano”, kažu na ovom univerzitetu.

Osim banana, dobro je konzumirati kombinaciju tople vode, meda i limuna, čaj od đumbira ili mente, sok od paradajza ili rasol (sok od kiselog kupusa). Nipošto nemoj piti kafu jer je i ona diuretik koji ti samo tjera tekućinu iz tijela i možeš se osjećati još i lošije.

Kako do mamurluka uopšte ne bi došlo, zapamtite da ti želudac prije konzumiranja alkohola mora biti pun i to najbolje polinezasićenih masnoća poput nekog ribljeg obroka, salate s avokadom ili barem šake badema.Haber

Back to top button