Radončić poslao poruku Sebiji Izetbegović i iznenadio cijelu Bosnu i Hercegovinu

Fahrudin Radončić
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić najavio je danas da će svi ministri iz ove stranke, osim državnog ministra prometa i komunikacija Ismira Juske, podnijeti ostavke.

– Ostavke će biti uručene. Imao sam sastanak s Draganom Čovićem koji me je informisao da nema ni naznake nove koalicione većine, već ako naši ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti. Ministar Jusko neće podnijeti ostavku, jer procjenjujem da Denis Zvizdić do sredine aprila neće biti premijer pa nema potrebe za tim – rekao je Radončić optužujući Zvizdića za nesposoobnost i neaktivnost kada je evropski put BiH u pitanju.

Radončić ističe da je ta stranka korektivni faktor u vlasti.

– Imamo strateški problem sa SDA, jer ne shvataju šta je suština koalicije i misle da pripadnost koaliciji znači biti ‘privjesak’ za politiku gdje vas niko ništa ne konsultuje i ne pita – istakao je Radončić.

Smatra da je SBB korektivni faktor u vlasti, jer, između ostalog, nisu dozvoli da se narod laže da će početi masovna izgradnja hidroelektrana i puteva, kao ni zakon o PIO/MIO. Radončić se također osvrnuo i na usvojeni set zakona o akcizama BiH ističući da su i tu djelovali kao korektivni faktor.

– Nećemo kao korektivni faktor dozvoliti da imamo 22 godine mira, a da ne postoji trasa puta Sarajevo – Tuzla. Sad su građani vidjeli da ne postoji ni crtež – naglasio je Radončić.

Lider SBB-a tvrdi da je ta stranka u državnom parlamentu uradila mnogo posebno ističući usvajanje izmjena zakona koje su omogućile ukidanje prava dužnosnicima na korištenje takozvanog “bijelog hljeba”. Poslanici te stranke u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali su za set zakona o akcizama, čime je omogućeno pokretanje značajnog infrastrukturnog razvoja. Tokom ove godine, dodao je, očuvana je ideja ekonomskog patriotizma iznad jeftinog nacionalizma, a kada je u pitanju 2018. godine izrazio je očekivanje da će to biti godina raspleta, jasno poručivši da “nema tri entiteta, nema podjele BiH na troje”. Građanima će, kaže, ponuditi evropsku alternativu, u odnosu na ovu koja se zove anahrona, familijarna ili feudalna, prenosi FENA.

Na pitanje da li će se naredne godine u oktobru kandidirati za člana Predsjedništva BiH, odgovorio je da će o tome odlučiti okolnosti i organi SBB-a.

Kazao je i to da će SBB glasati za budžet Federacije BiH.

Ako SDA delegira Sebiju Izetbegović kao kandidata..

Fahrudin Radončić je kazao, odgovarajući na pitanja novinara, da nije nemoguće da SBB bude imala ženskog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

– Drago mi je da je (Izetbegović) prestao sa kratkoročnim obećanjima koja ga brzo hvataju u laž. Ukoliko SDA delegira Sebiju Izetbegović, nije nemoguće da i SBB nađe ženskog rivala pa da BiH iz reda SBB-a dobije prvu predsjednicu. SDA ima predsjednika države, predsjedavajućeg VM, tri ministra u VM, federalnog premijera i sve kantonalne premijere. Kako gospodin Terzić može biti odgovoran, a imenovan je prije pola godine? Zašto SDA nije 22 godine nacrtala put? SDA može reći u svom starom maniru: Svi su krivi osim nas. Ipak građani nisu glupi, znaju ko je sve vrijeme vodio politiku haosa samo jer se nadao trećem entitetu”, istakao je Radončić.

bhdijaspora.net

Back to top button