BiH će na Mundijalu imati četiri selektora, po tome je druga iza Argentine

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine još uvijek nema selektora, ali na Mundijalu u Rusiji učestvovat će četiri selektora rođena u Bosni i Hercegovini. Vahid Halilhodžić, Zlatko Dalić, Vladimir Petković i Mladen Krstajić vodit će četiri reprezentacije na najvećoj nogometnoj smotri.
Halilhodžić je rođen 12. maja 1952. godine u Jablanici, a na Mundijalu u Rusiji predvodit će Japan što će biti njegovo drugo učešće na svjetskim prvenstvima nakon što je 2014. godine vodio Alžir do osmine finala Svjetskog prvenstva. Halilhodžić je izborio plasman i na Svjetsko prvenstvo 2010. godine kao selektor Obale Slonovače, ali je prije odlaska u Južnu Afriku na prvenstvo dobio otkaz.

Japan će na Mundijalu igrati u grupi H s Poljskom, Senegalom i Kolumbijom.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je rođen 26. oktobra 1966. godine u Livnu gdje je počeo i igračku karijeru. Svoju profesionalnu karijeru kao igrač, a kasnije i kao trener gradio je u Hrvatskoj čiju je selektorsku klupu preuzeo pred odlučujući meč grupne faze kvalifikacija protiv Ukrajine u gostima. Nakon što je Hrvatska slavila 2:0, Dalić je dobio šansu i u baražu gdje je u dvomeču s ukupnih 4:1 savladana Grčka. Uspjehom u navedena tri meča Dalić je dobio ugovor do jula 2020. godine.

Hrvatska je smještena u grupu D s Argentinom, Islandom i Nigerijom.

Petković je rođen 15. avgusta 1963. godine u Sarajevu i on će u Rusiji sjediti na klupi reprezentacije Švicarske koju je na Mundijal odveo savladavši Sjevernu Irsku u baražu s ukupnih 1:0. Svoju trenersku karijeru Petković je izgradio trenirajući švicarske klubove poput Bellinzone, Lugana, Siona i Young Boysa, a dvije godine je radio i kao trener Lazija.

Njegova reprezentacija bit će smještena u grupu E i šansu za osminu finala tražit će protiv Brazila, Kostarike i Srbije.

Upravo je reprezentacija Srbije četvrta reprezentacija na kojoj će sjediti trener rođen u BiH. Radi se o Mladenu Krstajiću, rođenom 4. marta 1974. godine u Zenici. Krstajić obavlja i funkciju predsjednika FK Radnik Bijeljina, a trenersko iskustvo sticao je kao pomoćnik Slavoljuba Muslina na klupi Srbije. Nakon što je Muslin dobio otkaz uprkos plasmanu na Mundijal, Krstajić je najprije imenovan kao privremeno rješenje, a onda i kao konačno rješenje, odnosno kao selektor koji će Srbiju voditi u Rusiji

BiH će, dakle, imati četiri selektora na Mundijalu, a jedina zemlja s više selektora bit će Argentina koju će predstavljati pet selektora. To su Héctor Cúper (Egipat), Jorge Sampaoli (Argentina), José Pékerman (Kolumbija), Ricardo Gareca (Peru) i Juan Antonio Pizzi (Saudijska Arabija) koji je na klupi zamijenio zemljaka Edgarda Bauzu, trenera koji je devet dana prije žrijeba za Mundijal dobio otkaz na klupi Saudijske Arabije.

Interesantno, Bauza je u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine vodio čak tri reprezentacije; Argentinu, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Svi poslovi završili su otkazom.

Trenutno nijedna zemlja nema tri selektora koja putuju na Mundijal, a šanse za to imaju Kolumbija, Njemačka, Španija i Francuska ukoliko neki stručnjak iz ovih zemalja preuzme Australiju.

Naime, Australija je jedina reprezentacija koja se plasirala na Mundijal, a koja nema selektora pošto je grčki stručnjak Ange Postecoglou nakon plasmana na Mundijal dao otkaz.

Reprezentacije koje učestvuju na Mundijalu i selektori koji ih vode:

Argentina – Jorge Sampaoli (Santa Fe, Argentina)
Kolumbija – José Pékerman (Villa Domínguez, Argentina)
Egipat – Héctor Cúper (Chabas, Argentina)
Saudijska Arabija – Juan Antonio Pizzi (Santa FE, Argentina)
Peru – Ricardo Gareca (Tapiales, Argentina)

Japan – Vahid Halilhodžić (Jablanica, Bosna i Hercegovina)
Hrvatska – Zlatko Dalić (Livno, Bosna i Hercegovina)
Srbija – Mladen Krstajić (Zenica, Bosna i Hercegovina)
Švicarska – Vladimir Petković (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

Meksiko – Juan Carlos Osorio (Santa Rosa de Cabal, Kolumbija)
Panama – Hernán Dario Gómez (Medellin, Kolumbija)

Njemačka – Joachim Löw (Schönau, Njemačka)
Nigerija – Gernot Rohr (Mahhheim, Njemačka)

Francuska – Didier Deschamps (Bayonne, Francuska)
Maroko – Hervé Renard (Aix-les-Bains, Francuska)

Belgija – Roberto Martinez (Balaguer, Španija)
Španija – Julen Lopetegui (Asteasu, Španija)

Rusija – Stanislav Cherchesov (Alagir, Rusija)
Brazil – Tite (Caxias do Sul, Brazil)
Iran – Carlos Quieroz (Napmula, Mozambik)
Južna Koreja – Tae-Yong Shin (Yeongdeok, Južna Koreja)
Engleska – Gareth Southgate (Watford, Engleska)
Kostarika – Óscar Ramírez (Heredia, Kostarika)
Poljska – Adam Nawalka (Krakow, Poljska)
Island – Heimir Hallgrímsson (Vestmannaeyjar, Island)
Portugal – Fernando Santos (Lisabon, Portugal)
Urugvaj – Óscar Tabárez (Montevideo, Urugvaj)
Senegal – Aliou Cissé (Ziguinchor, Senegal)
Tunis – Nabil Maaloul (Tunis, Tunis)
Švedska – Janne Andersson (Halmstad, Švedska)
Danska – Åge Hareide (Hareid, Norveška)
Australija – trenutno bez selektora
Klix

Back to top button