Izetbegović: Do izbora ću ispuniti 60-70 posto obećanja o 100.000 radnih mjesta

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Anadoliju da će odnosi BiH i Srbije sa svim oscilacijama ići naprijed u interesu dviju zemalja te da će Hrvatska morati pokazati svoje bolje, “civilizirano” lice.

Izetbegović je kazao da će odnosi BiH i Srbije “prolaziti kroz krize, ali će ta linija sa svim oscilacijama ići naprijed, jer je to u interesu i Srbije i BiH”.

“Emocije će možda da unose manje relaksacije u taj proces, ali će u principu relacije BiH i Srbije da se dalje stabiliziraju i da se normaliziraju. Na tom putu će biti neophodno riješiti otvorena pitanja kao potpisivanje ugovora o granici. Zatim, korištenje vodnih resursa Drine, jer smo prije nekih 60-70 godina izgradili elektrane po BiH zajedničkim sredstvima. Već decenijama se vodni potencijal Drine i potopljeno zemljište na bosanskoj strani koristi, a da se za to ne dobivaju nikakve naknade”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske nakon presude bivšim liderima takozvane “Herceg-Bosne” Izetbegović je podsjetio da se kroz izjave hrvatskih političara uopšte nisu spominjale žrtve.

“Imali smo izjave koje su zaista bile loše odmah nakon presude i tome je doprinijelo teatralno samoubojstvo generala Praljka. Žrtve se uopšte nisu žrtve pominjale. Samo se pokušavalo napadima na sud, na sudije, veličanjem zločinaca izbalansirati nekako taj pritisak koji se desio u tom času i koji su vrlo lako hrvatski političari mogli skinuti sebi s vrata. Hrvatska će morati da pokaže ono svoje bolje lice, ono civilizirano lice, prihvatiti zločine, ne veličati zločince, popravljati odnose sa Bosnom i Hercegovinom, kao Srbija. Platiti nam ono što nam pripada radi korištenja Buškog jezera, vratiti nam našu imovinu, poštovati naše pravo garantovano konvencijama UN-a i međunarodnim pravom pristupa moru kod gradnje Pelješkog mosta i tako dalje”, kazao je Izetbegović.

Inicijativu o konferenciji Dayton 2 član Predsjedništva BiH Izetbegović je ocijenio dobronamjernom.

“To su dobre namjere prijatelja. Vidjećemo kako će na to reagovati State Department. To je vrlo ozbiljna stvar i ne treba te stvari počinjati dok nisu dobro pripremljene. BiH treba iskorak u smislu funkcionalne države. Ako želimo da OHR ode, moramo imati mehanizme koji će onemogućiti blokiranje bilo kojeg procesa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH je rekao kako BiH prema ekonomskim pokazateljima prati region. Izetbegović tvrdi kako je u nekim stvarima šampion u regionu.

“Izvoz bilježi rast od 18,2 posto od prošle godine. Slična stvar je s turizmom, rast budžeta… Dakle, stanje nije tako crno. Republika Srpska u odnosu na entitet Federacije BiH definitivno zaostaje. Samo je desetina stranih investicija prošle godine otišla u RS. Dug po glavi stanovnika je duplo veći nego u Federaciji.”

Kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima ispred Stranke demokratske akcije bit će neko od iskusnih političara.

“Preporučit ću da bude neko od ljudi koji sjede u kolegiju Predsjedništva SDA, možda Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Safet Softić…”, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH smatra da “će se u 2018. godini zaoštriti politikanstvo.

“Cijenim da ćemo čak i u 2018. postići bitne uspjehe, prihvatanje Upitnika, aktivaciju MAP-a, novih 20-ak hiljada zaposlenih čime ćemo u ovom mandatu ispuniti 60 do 70 posto mog obećanja o 100 hiljada novozaposlenih”, poručio je Izetbegović.

(Izvor: Fena)

Back to top button