Sebija Izetbegović: Otplatili smo 79 miliona KM duga, pravimo nove klinike i nabavljamo aparate

Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu organizirao je danas druženje sa uposlenicima KCUS-a i predstavnicima medija na kojem su predstavljeni rezultati ostvareni u protekloj godini.

Brža i kvalitetnija usluga za pacijente i kraći put od dijagnostike do konačnog izlječenja, ciljane i strateške edukacije za uposlenike, te strateško zanavljanje opreme među najvažnijim su ciljevima aktuelnog menadžmenta KCUS-a, naglasila je generalna direktorica ove ustanove prof.dr. Sebija Izetbegović, piše portal Faktor.

Od 3.637 uposlenih, koliko ih je bilo 8. januara 2016., KCUS sada ima 3.397 uposlenih. U 2016. godini Kabinet generalnog direktora imao je 22 uposlenika, devet direktora disciplina i 553 šefa. Sada je u kabinetu šest uposlenika, osam direktora disciplina i 342 šefa, što je samo u Kabinetu donijelo godišnje uštede od 600.000 KM – kazala je prof.dr. Izetbegović.

Ona je naglasila da je u protekloj godini na KCUS primljeno 50 ljekara specijalista i 46 medicinskih sestara, te je predstavila 46 specijalizanata Kliničkog centra.

– Od 100 miliona maraka duga koliko smo zatekli, sa današnjim danom otplaćeno je 79 miliona KM starih obaveza. Obaveze KCUS-a sa današnjim danom iznose ukupno 35 miliona KM – rekla je Izetbegović.

Dodala je da je u protekloj godini uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA, te podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine, počela izgradnja Klinike za hematologiju u okviru CMB-a, dok se u saradnji sa Općinom Centar realizira projekat izgradnje Klinike za opću i abdominanu hirurgiju. U idućoj godini planira se, između ostalog, izgradnja parking prostora i obdaništa za djecu uposlenika, a tu je i plan za izgradnju hospicija i palijativne njege te za izgradnju domova stanovništva u trećoj životnoj dobi.

KCUS je nedavno također nabavio novi linearni akcelerator za liječenje onkoloških pacijenata, vrijedan 6,5 miliona KM, koji će, kako je kazala direktorica Izetbegović, biti instaliran u februaru 2018. godine. U planu je i nabavka još jednog ovakvog aparata, kao i novog magneta vrijednog 1.800.000 KM i gama kamere vrijednosti 1,5 milion maraka.

Direktorica Izetbegović ponovo je naglasila da od svih uposlenika očekuje predanost i poštivanje radnog vremena.

– Veliki problem su nam uposlenici koji su na bolovanju preko 42 dana, ali i do 42 dana, a mnogi od njih za to vrijeme rade u privatnim klinikama. Imali smo ljekara koji prima plaću 2.200 maraka i na bolovanju je već dva mjeseca. Provjerom smo utvrdili da on uredno radi u privatnoj praksi dok mu mi dajemo plaću, plus još toliko doprinosa. To više neće biti moguće i svi koji tako rade će biti sankcionisani – kazala je Izetbegović.

Prema njenim riječima, menadžment KCUS-a insistirat će na provedbi reforme zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

– Smatramo da nije potrebno imati 13 zdravstvenih ustanova u KS i da neke od njih trebaju biti fuzionirane. Na taj način bi se osiguralo 2,5-3 miliona KM za zapošljavanje mladih zdravstvenih radnika. U zdravstvu ima dovoljno novca, samo je potrebno da se taj novac pravilno raspoređuje. Kanton Sarajevo izdvaja 350 do 360 miliona KM za zdravstvenu zaštitu. Sa toliko novca, zdravstvena zaštita bi trebala biti mnogo bolja – zaključila je Izetbegović.

Rezultate ostvarene u pojedinim sektorima prezentirali su direktori disciplina. Kako je naglasio direktor hirurških disciplina KCUS-a Dželaludin Junuzović, liste čekanja za hirurške procedure su drastično smanjene,a na nekim klinikama uopće nema listi čekanja.

Direktorica internističkih disciplina Senija Rašić naglasila je da su interventni kardiolozi KCUS-a u protekloj godini obavili 1.785 procedura, a od toga je bilo 325 hitnih procedura akutnog infarkta srca. Urađeno je i 18 autolognih transplantacija matičnih ćelija i 1.069 PET/CT pretraga.

Kako je kazao šef Discipline za zdravlje djeteta Edo Hasanbegović, na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike godišnje bude primljeno oko 60 pacijenata koji se bore sa najtežim dijagnozama. Međutim, ohrabrujuća je informacija da je procenat izlječenja u takvim slučajevima čak 80 posto. Profesor Hasanbegović također je naglasio nužnost uspostavljanja palijativne njege, rekavši da u bolnici imaju i dvoje djece koja su na respiratoru već osam, odnosno dvije godine.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button