FOTO Snagovo kod Zvornika: Ako želite sevapa, ovdje ćete ga zaraditi

Naša domovina, a posebno naše Podrinje, prepuno je ovakvih ili sličnih priča, koje ćete upravo pročitati. No, ova sa Snagova je zaista posebna i veoma teška.

Radi se o četveročlanoj porodici, koja ne živi u svojoj kući jer nema ni priključka za struju, a ni vodu, a ni ostale bilo kakve uslove za koliko – toliko normalan život dosljedan čovjeka.

Oni su porodica Čivić. Otac Ismail, 67- godište, sa suprugom Rahimom, ima dva veoma bolesna sina, Envera i Ramiza.

Enver je ’98. godište, a Ramiz je ’99 godište, odnosno ni punih 20 godina. Veoma su bolesni i spadaju u kategoriju dječaka sa posebnim potrebama. Mlađi Ramiz, sedmično provodi vrijeme u specijalnoj školi u Tuzli, dok stariji je uglavnom kod kuće, jer nesposoban je za bilo kakav rad, pa ni one najednostavnije.

Da bude gore, otac Ismail je bolestan na nervnoj bazi. Dnevno pije i po “šaku” raznih tableta, a veoma često ga usljed nepodnošljivih bolova, autima ko prvi stigne prebacuje do obližnjih hitnih pomoći u Zvorniku ili Kalesiji.

Žive u veoma lošim uslovima. Naime, njihova kuća nema struju (priključak), a ni vodu, te Ismail živi sa svojom porodicom u jednom potkrovlju, ali potkrovlje nema ni ploču, niti bilo kakvu izolaciju, odnosno žive odmah ispod crijepa. Ismail je to probao ispuniti, zaštiti i tako umanjiti uticaj vremenskih prilika. Sve ovo ilustrujemo kroz slike.

Ova porodica nema nikakvih primanja, a žive od toga što otac Ismail, koliko god može i koliko mu zdravlja dopušta vrijeme provodi na smetlištu Crnu Vrh, gdje iskuplja sekendurne sirovine (željezo, gumu, plastiku, kartone) i to prodaje po mizernim cijenama.

Ovom prilikom, pozivamo sve ljude koji mogu pomoći ovu porodicu, zaraditi sevap, da to urade u što kraćem roku, jer ova porodica, koju smo danas posjetili, nema ni šta jesti, a ni piti.

Za sve detaljnije informacije kontakt osoba je Nurif Čivić – Kinez, osoba koja uveliko koliko može pomaže i uvijek je uz svoj narod, a veoma često je i uz ovu porodicu, te pomaže koliko može. Kontakt: 061 – 814 – 453.

Ukoliko želite pomoći to možete uraditi i preko Udruženja (Organizacije) Help Others iz Salzburga na sljedeći način, sa naznakom “za porodicu Čivić”.

U nastavku pogledajte fotografije koje ilustruju cijelu ovu priču.

(Bportal.ba/Kucic-kula.com

Back to top button