Danas odluka o novom selektoru Zmajeva: Ko će naslijediti Baždarevića, Osim ili Prosinečki?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas bi u hotelu Terme na Ilidži konačno trebala dobiti novog selektora.

Novom selektoru potrebno je najmanje 12 glasova od ukupno 15 članova IO N/FSBiH FOTO: ARHIV
Izbor nasljednika Mehmeda Baždarevića, koji se pretvorio u pravu sapunicu, svoju posljednju epizodu trebao bi imati na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, čiji je početak zakazan u 12 sati.

Od medijskih spekulacija, preko spinovanja i favoriziranja pojedinih kandidata, pa do neusaglašenih stavova među članovima IO, ostala su još samo dva imena u utrci za upražnjenu selektorsku fotelju. U “finale” su se “plasirali” Amar Osim i Robert Prosinečki.

Najtrofejniji bh. stručnjak, kada je riječ o domaćim takmičenjima, još ranije je važio za itekako ozbiljnog kandidata. Donedavno je glavni Osimov “rival” bio Meho Kodro, koji je još ranije nakratko osjetio “čari” selektorske uloge. Ipak, nakon što se trener švicarskog Servettea povukao iz selektorske utrke, Robert Prosinečki našao se na listi od osam kandidata koje je 17. novembra 2017. predložio Fudbalski savez RS-a.

Tada su fudbalski funkcioneri iz manjeg bh. entiteta Komisiji za izbor selektora u sastavu Ivica Osim, Dušan Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović izdiktirali imena Marcela Kollera, Vladimira Weissa, Vinka Marinovića, Boška Đurovskog, Matjaža Keka, Srečka Kataneca, Clarencea Seedorfa i Roberta Prosinečkog, kao “potencijalnih kandidata” za novog selektora, da bi se nešto kasnije pojavili Fatih Terim i Sven-Göran Eriksson.

Iako su pojačani Tarikom Hodžićem, legendom Galatasaraya, Misimović i Kajtaz otputovali u Istanbul na pregovore s Imperatorom, i pticama na grani je bilo jasno da od tog “deala” neće biti jasno, jer poznati turski stručnjak ne radi za siću. O ishodu razgovora sa dovoljno govori podatak da je Terim ubrzo nakon sastanka na kormilu velike Galata naslijedio Igora Tudora.

Kojem god bh. fudbalska vlada ukaže povjerenje jasno je da neće imati lagan posao. Iza Zmajeva su dva neuspješna kvalifikaciona ciklusa, a od reprezentativnog dresa su se u međuvremenu oprostila dva jako bitna igrača, Vedad Ibišević i Senad Lulić.

Za Amarov prvi ili Robertov drugi selektorski posao u trenerskoj karijeri bit će neophodno 12 “ZA” od ukupno 15 članova IO N/FSBiH.

Za razliku od ranijih sjednica IO N/FSBiH, pa i one na kojoj je krajem 2014. godine za selektora izabran Mehmed Baždarević, fotografisanje i snimanje kadrova prije početka sjednice ovoga puta neće biti dozvoljeno, a izjave za medije bit će nakon sjednice, saopćeno je jučer sa Slatkog ćošeta.

Izvor: Faktor

Back to top button