Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić: Ova godina bit će u znaku otvaranja novih radnih mjesta

Nakon što je Općina Srebrenica budžetskim sredstvima u prošloj godini obnovila proizvodni pogon u Potočarima i Skelanima te ih ustupila investitorima, gdje će posao dobiti više od stotinu radnika, Vlada Republike Srbije iz budžetske rezerve Općini Srebrenica uplatila je milion eura za kupovinu hale bivšeg preduzeća „Srebrenica prevoz“, gdje će biti pokrenuta proizvodnja stolica.

Tematska sjednica

S obzirom na to da je Vlada Srbije donirala milion eura za razvoj ove općine, na tematskoj sjednici Skupštine općine izmijenjen je usvojeni općinski budžet za ovu godinu. O otvaranju novih radnih mjesta razgovarali smo s načelnikom općine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

Sredstva iz budžeta predviđena su za kupovinu prostora i objekata u Industrijskoj zoni u Potočarima. Objekt je nekada bio vlasništvo transportnog preduzeća „Srebrenica prevoz“, koje je u procesu privatizacije kupila kompanija „Bobar“ iz Bijeljine, da bi je kasnije prodala slovenskoj firmi „Neo dom“, s kojom je Općina postigla dogovor o kupovini tog prostora – kazao je Grujičić.

Kaže da je jedna holandska firma pokazala veliko interesiranje da u tom objektu otvori pogon za proizvodnju drvenih stolica, gdje će u prvoj fazi posao dobiti 100 radnika, a proširenjem proizvodnje uposlilo bi se još oko 250 ljudi.

Osim toga, naglašava Grujičić, u obnovljenim halama u Potočarima i Skelanima ove godine posao bi trebalo dobiti još 100 radnika. Općina je, kaže, kupila prostor nekadašnjeg ovdašnjeg preduzeća „Vezionica“, gdje imaju investitora za otvaranje pogona za proizvodnju obuće.


Budući pogon za proizvodnju stolica u Potočarima
Austrijski investitor

– U toku su pregovori za kupovinu pogona preduzeća „Feros“, gdje austrijski investitor planira otvoriti mljekaru i fabriku mesnih proizvoda. U tom cilju održali smo nekoliko sastanaka s ovdašnjim mljekarima i stočarima – pojasnio nam je Grujičić.

Nedostaje stručna radna snaga

S obzirom na to da investitori ove godine u Srebrenici planiraju uposliti više od 400 radnika, načelnik Grujičić se pribojava da Općina neće imati dovoljno stručne radne snage te će biti prinuđena zaposliti ljude iz susjednog Bratunca.

– Imamo urađene projekte i sredstva za prekvalifikaciju radnika, koje ćemo po potrebi investitora što prije realizirati. Ali to neće biti dovoljno – kaže Grujičić.

Back to top button