Dodik poludio zbog Hoyt Yeea: “On je jedna obična olupina bivše američke administracije”

Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je Hoyt Yee jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku. “Ta politika je bila sofisticirana i umotana, ali ja verujem da je njegovo vrijeme prošlo”, rekao je Dodik u intervjuu za beogradski list “Alo”.
Dodik smatra da neće biti „Dejtona 2“.

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik poručio da je za ovaj entitet samo prihvatljiv izvorni Dejton i Ustav BiH, tačnije Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sve druge spekulacije i otimanja moraju biti preispitani. Danas zagovarati `Dejton 2` i da će neko razvlastiti entitet Republiku Srpsku totalno je promašena priča. To nije moglo ni prije 10 godina, a kamoli sada”, ističe Dodik.

Na najave da bi u Brčkom mogla biti formirana američka vojna baza, predsjednik entiteta RS kaže da je to što zagovaraju bošnjački lobista Danijel Server i neke nevladine organizacije sada prošlost.

“Tamo je bila baza, pa je povučena. Entitet Republika Srpska za tako nešto neće dati saglasnost BiH, a to je neophodno da se uvede bilo čija baza”, rekao je Dodik.

Upitan da li će manji bh. entitet pratiti Srbiju u neutralnosti, predsjednik Dodik je rekao da RS podržava Srbiju na svim planovima i vjeruje u nju.

“Ona je matična zemlja našeg naroda i gdje god se Srbi nalaze, oni su zagledani u Srbiju. Srbija koju je Zapad bombardovao i satanizovao ekonomski se oporavlja pod rukovodstvom Aleksandra Vučića i na pravi način afirmiše svoje nacionalne i državne interese”, smatra Dodik.

Govoreći konkretno o ulozi zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyta Briana Yeea, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, Dodik je rekao da je “Hoyt Brian Yee jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku”. “Ta politika je bila sofisticirana i umotana, ali ja vjerujem da je njegovo vrijeme prošlo”, kaže predsjednik bh. entiteta RS.

Kada je riječ o odnosima Srbije i entiteta RS, Dodik je rekao da je zahvalan Srbiji za mnoge zajednički realizovane projekte.

“Predsjednik Vučić pokazuje posebno i visoko interesovanje za regionalnu stabilnost, a nedavna posjeta Predsjedništva BiH je bila usmjerena ka tome. Naša saradnja odvija se u okvirima Dejtonskog sporazuma i mi sada samo hrabrije koristimo te mogućnosti. I sam Vučić ne propušta priliku da podrži teritorijalni integritet BiH, ali u istom kontekstu kaže da niko ne može zabraniti da oni poštuju, vole i brane entitet Republiku Srpsku u okviru Dejtona”, rekao je Dodik.

On je dodao da je to važno kao i ono što je Vučić nekoliko puta rekao – da Srbija više nikada neće gledati sa strane da neko organizuje protiv Srba neku “Oluju” ili nešto slično. “Ja samo mogu izraziti zahvalnost za takve stavove”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio je da BiH nikada neće i ne može priznati Kosovo.

“Bakir Izetbegović i BiH ne mogu da priznaju tu kvazidržavu. To zna i Bakir, ali to priča isključivo da bi podigao poljuljani rejting”, rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Na pitanje šta se dešava sa Deklaracijom o jedinstvu Srba, Dodik je rekao da se “to simbolički tako zove”.

“Inače, formalno to je aneks Sporazuma o specijalnim vezama. U razgovoru sa Vučićem planirali smo da za Dan Srbije to promovišemo, a da parlamenti to prethodno usvoje u jedinstvenom tekstu”, kaže Dodik.

Na pitanje da li vojno jačanje Srbije sa “migovima” iz Rusije znači garanciju za Srbiju i entitet Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je država međunarodno jaka onoliko koliko ima jaku vojsku.

“Razvijati Vojsku Srbije i njene odbrambene kapacitete je međunarodno pravo koje Srbija ima. Niko ne primjeti kada Hrvatska dobije neko naoružanje od Zapada, ali je jeres ako Srbija nešto napravi sa Rusijom. Pravo Srbije je da jača svoju odbranu. Ako je Srbija bezbjedna i vojno jaka, onda smo i mi u entitetu Republici Srpskoj u boljem položaju”, zaključio je predsjednik bh. entiteta RS.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Back to top button