Suljo Sinanović, otac nastradale Erne: Desilo se ono što nikome ne bih poželio

Kalesija je danas zavijena u crno. U stravičnom sudaru koji se dogodio u Gornjim Vukovijama, na nekadašnjoj pomoćnoj pisti vojnog aerodroma Dubrave, a danas putu Kalesija – Živinice, život su izgubile tri žene.

Direktan sudar “opel corse” i BMW-a dogodio se sinoć oko 22 sata, a poginule su Erna Sinanović (35), te Ajša (57) i Ajiša Hamzić (55), dok su teško povrijeđeni Merima Hamzić (26) i Mehmed Šmigalović (19).

Posljednji susret

Erna Sinanović bila je odbojkašica i bivša reprezentativka BiH. Šok i nevjerica vladali su danas u njenoj porodičnoj kući u kalesijskom naselju Miljanovci.

– Došao sam do Kalesija do Doma zdravlja, rekli su mi da nije dobro. Spremio sam se bio na najgore. Oni su već znali šta je bilo, ali nije lako nekome reći takvu vijest. Otišao do Tuzle, tamo su mi isto rekli da nisu stigli, da ne znaju… U međuvremenu, brat je nazvao sina i rekao šta se desilo… – opisao nam je Suljo Sinanović, Ernin otac, vjerovatno najteže trenutke svog života.

Porodica Sinanović jedna je od poznatijih na području Kalesije. Suljo Sinanović dugogodišnji je trener fudbalera kalesijske Bosne, njegov brat Sinan jedan je od najpoznatijih sportskih novinara u BiH, a drugi brat Fahrudin Sinanović je književnik i direktor Gradske biblioteke Kalesija.

– Poželio bih da nikad se nikome ne dogodi ovako nešto. Nažalost, stalno upozoravamo da se pazi, ali sudbina je htjela da se tako desi – priča Suljo Sinanović.

Kaže da je kćerku posljednji put vidio jučer oko 15 sati.

– Sjedili smo u kući pili kafu, snaha, supruga i Erna. Bio sam u Kalesiji završio neke obaveze, zezali su me, pitali gdje sam bio… Malo sam prilegao, kada sam se probudio ona se spremala da ide… Nažalost, desilo se to što ne bih poželio nikome na svijetu – ispričao je za Faktor Suljo Sinanović.

Mještani potreseni

Mještani Gornjih Vukovija kažu da je prizor nakon nesreće bio stravičan te da su sve tri žene na mjestu ostale mrtve. Upozoravaju da ovo nije prva nesreća sa smrtnim posljedicama na ovom području, jer se zbog dugog pravca i četiri kolovozne trake, ovim putem najčešće vozi prebrzo.

– Ovdje je ograničenje 50, a vozi se i preko 120 kilometara na sat. Imamo djecu koja ovim putem idu u školu i mnogo je bilo nesreća sa smrtnim ishodom. Velika većina mještana je nezadovoljna zbog toga. Mislim da je rješenje da se postavi radar da spriječimo da se nastave tragedije poput ove koja se dogodila sinoć – kaže Mirnes Mešanović, mještanin Gornjih Vukovija, koji se nakon stravične nesreće našao mjestu događaja.

Priča da niti jednoj od suputnica iz “opela” nije bilo pomoći te da su preminule odmah nakon stravičnog udara.

– Prepoznao sam odmah Ernu na mjestu nesreće, jer smo se poznavali preko odbojke kojom se i ja bavim. Vidjeli smo se prije nekoliko dana, razgovarali… – opisuje potresno iskustvo Mirnes Mešanović.

Mještani Gornjih Vukovija nadaju se da je ovo posljednja tragedija koju su vidjeli ispred svojih kuća, ali da bi se to desilo nešto se na ovom putnom pravcu mora hitno promijeniti.

Zajednička dženaza Erni, Ajši i Ajiši najvjerovatnije će se klanjati sutra nakon ikindija-namaza, a ukop će biti obavljen na mjesnom mezarju u Miljanovcima.

Povodom ove tragedije, općinski načelnik Sead Džafić proglasio je 5. januar Dan žalosti na području općine Kalesija.

Na Dan žalosti na javnim mjestima zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima, dok će elektronski mediji s područja općine Kalesija svoje programske šeme prilagoditi Danu žalosti.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button