Po čemu su posebne bebe rođene u januaru

Naučnici su prilično fascinirani efektom koji godišnje doba ostavlja na nas, na naše zdravlje i opće stanje. Poslije mnogobrojnih istraživanja evo šta su otkrili.

Ako svom djetetu želite karijeru liječnika, a rođeno je ili će se tek roditi ovog januara, čini se kako imate velike šanse da vam se želja i ostvari. Ili da postanu liječnici ili možda utjerivači dugova, ako je suditi prema podacima britanskog Ureda za nacionalnu statistiku.

Njihov dragi kamen je granat. Granat najčešće stiže u predivnoj crvenoj boji, koja označava ljubav i strast, vjernost, dobro raspoloženje, osnažuje unutarnji glas, a navodno štiti i od noćnih mora.

Prema horoskopu su Jarci ili Vodenjaci. Jarac je poznat po svojoj strpljivosti, ambicioznosti i lojalnosti, dok Vodenjake smatramo nezavisnima, pametnima i inventivnima. Drugim riječima – nije loše biti ni jedno ni drugo.

Možda ćete doista željeti da vaše dijete postane veliki doktor, ali ako dijete ne bude pokazivalo ljubav prema medicini (ili neće biti dovoljno opasno za kamatara), postoje šanse da ipak postane slavno ime na svjetskoj sceni. Naime, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Social Sciences, u kojem su prikupljani podaci o mnogim slavnim ljudima iz različitih područja, ispostavilo se da su januarski Vodenjaci tu u maloj prednosti pred ostalima.

Iako genetika ima najveću ulogu u pogledu razvoja alergija, izvješće u Annals of Allergy, Asthma & Immunology je utvrdilo da je većina djece s jakim alergijskim reakcijama povezanima s hranom rođena na zimu. Zašto? To je još uvijek pomalo nejasno, ali naučnici sumnjaju da ima veze s izloženosti suncu tokom trudnoće.

Posmatrajući statisktiku, naučnici su pronašli da su djeca rođena u zimskim mesecima duža nego ona rođena ljeti. Do svoje šeste, sedme godine, zimska djeca su teža, viša i imaju veći obim glave od svojih vršnjaka rođenih u druga godišnja doba.

Inteligentniji su od vršnjaka. Kako sad to? Prema zajedničkom američkom i australijskom istraživanju, u kome su naučnici posmatrali razvoj 21.000 dječaka i djevojčica, pokazalo se da su zimska djeca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka!

Manje su skloni multipla sklerozi. Kod njih rjeđe dolazi do ove teške bolesti. Svi smo čuli da zdravlje majke može utjcati na zdravlje bebe. Ali, da li ste znali da i vrijeme začeća također može utjecati na zdravlje bebe? Naučnici sa Oksforda su došli do zaključka da bebe rođene u novembru imaju najmanje šanse da dobiju multiplu sklerozu, dok bebe začete u zimskim mjesecima imaju najveće šanse. To je zbog toga što trudnice dobijaju manje vitamina D tokom zime.

Jednostavnim posmatranjem ponašanja ove djece, naučnici su zaključili da imaju ljepše manire u ponašanju od ostale djece. Jedan nula za njih!

Čini se da u današnje moderno doba većina djece ima neke probleme sa alergijama na hranu. Među njima najveći je broj beba rođenih u zimu.

Ako ste rođeni u januaru i borite se s težinom, to možda nije vaša krivnja. Naučnici su ustanovili da puno lakše gomilate kile ako ste januarsko dijete, osobito ako vaš rođendan pada sredinom jako hladne zime. Naučnici sa Southampton Universityja pratili su indeks tjelesne mase kod 1750 žena i muškaraca rođenih između 1920. i 1930. godine u Velikoj Britaniji. Djeca koja se rađaju u prvom mjesecu godine lakše postaju pretili kako rastu, možda zbog toga jer imaju više masti da bi se zaštitili od niskih temperatura.

Zbog toga zimska djeca imaju veće šanse da im je metabolizam cijeli život sporiji. To osobito pogađa muškarce. Jedna od sedam muških beba s rođendanom od januara do marta osuđena je da bude pretila, uspoređujući s jednom od deset beba rođenih na suprotnom kraju godine.

Djeca rođena u januaru su tvrdoglava, treba im vremena da odtuguju kada su povrijeđeni. Djeca rođena u ovom mjesecu odrastaju ranije od svojih vršnjaka i osjećaju se ugodnije kao odrasle osobe, a ne kao djeca. Ipak, čini se kako s godinama “postaju mlađi”. Školske zadaće, kućanske poslove i obveze doživljavaju zanimljivijim nego igranje nekih igara.

Veruje se da će godina biti rodnija što januar bude hladniji i da nije dobro ako vrijeme u ovom mjesecu bude toplo. Tako je i nastala izreka “Hladna januara da te Bog sačuva”. Osobe rođene u januaru, mjesecu praznika, vole da lumpuju i provode se. Iskrene su i prostodušne, mnogo piju, lako planu, ali se isto tako i smire. Iskrene su i prostodušne, govorljive, sklone provodu i zbog toga omiljene u društvu.

Izvor: Index.hr/Blic/Faktor

Back to top button