Uz najavljenu posjetu hrvatske predsjednice: Kolinda pozvala na susret majke Žepe i Srebrenice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prva je državna zvaničnica koja će u 2018. godini stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Predviđeno je da će ona u našoj zemlji boraviti 17. i 18. januara, kada će se sastati s članovima Predsjedništva BiH.

Analitičari procjenjuju da će ova posjeta biti višestruko zanimljiva i za BiH i za Hrvatsku, posebno nakon potvrđivanja prvostepene presude šestorci čelnika “Herceg-Bosne”, kojima je Haški sud potvrdio kaznu od 111 godina zatvora za ratne zločine u BiH.

Potvrda iz Udruženja

Posjeta Grabar-Kitarović na startu 2018. godine mogla bi doprinijeti poboljšanju odnosa između BiH i Hrvatske ukoliko iskoristi priliku da bi smirila tenzije nakon haške presude.

Na margini državničkih razgovora Grabar-Kitarović je izrazila i želju da se sretne s „Majkama enklava Žepa i Srebrenica“.

Ovo je za “Avaz” potvrdila predsjednica Udruženja Munira Subašić.

– Bili smo kod hrvatskog ambasadora Del Vekija i on nam je uputio poziv gospođe Kolinde da se sastanemo s njom. Naravno da smo prihvatile poziv – kaže Subašić.

Ona napominje da je, bez obzira na nedavne izjave hrvatske predsjednice o radikaliziranju BiH, Grabar-Kitarović i dalje prijatelj Srebrenice.

– Mi smo joj napisale otvoreno pismo, pozvale je da dođe s nama u Srebrenicu, da se uvjeri ima li mudžahedina, rekle joj da naša djeca nisu mudžahedini. Ona je odgovorila na to pismo. Sad čekamo susret – kaže predsjednica Udruženja „Majke enklava Žepa i Srebrenica“.

Dogovor u ponedjeljak

U Udruženju ističu da nikada neće zaboraviti kako je Kolinda Grabar-Kitarović na 20. godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici bila jedna od govornica, da je stavila bijelu maramu na glavu i tako ispoštovala i žrtve i njihove porodice.

– Ona je prva nekoliko puta ponovila u govoru da se u Srebrenici desio genocid. Bilo je 29 govornika, njih 26 je isto kazalo, osim predsjednika Slovenije Pahora i turskog premijera Davutolua. Predsjednica Kolinda ostat će u našem najboljem sjećanju – dodaje Subašić.

Ona ističe da će u ponedjeljak biti dogovoreno gdje će se susresti majke i predsjednica Hrvatske.

Pozivanje Hrvata da ostanu u BiH

Očekuje da Grabar-Kitarović tokom zvaničnih razgovora pozove Hrvate da ostanu u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Većina bh. zvaničnika očekuje da Hrvatska bude dobar susjed i da se ne miješa u naša unutrašnja pitanja.

Avaz

Back to top button