“Milošević rekao ‘Franja, uzmi, to je ‘turska Hrvatska'”

Zagreb — Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini najodgovorniji Vens-Ovenov plan.

Osim toga, on je naveo da pred Haškim tribunalom nije svedočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici.

Upitan da li je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, kako stoji u haškoj presudi, Mesić je rekao da Hrvatski sabor nikada nije doneo odluku da vojska pređe hrvatsku granicu.

Na opasku da je u BiH bilo više hrvatskih brigada, odgovorio je voditelju da to mora da pita “one koji su takvu odluku doneli”, dodavši da je on nije doneo.

Naveo je da ga zbog svedočenja u Hagu napadaju “oni koji su pokušavali sakriti istinu” i da bi bilo dobro da se “prikaže” šta je govorio u sudnici.

“Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji je Vens-Ovenov plan jer je predviđao prostore za Hrvate, Bošnjake i Srbe, pa je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje”, rekao je Mesić u emisiji “Nedeljom u 2” na HRT, prenosi Hina.

“Kao svedok, u Hagu sam govorio ono što znam, govorio sam istinu”, rekao je Mesić.

On je dodao da smatra da je Tribunal u Hagu odigrao pozitivnu ulogu, a kao negativnu stranu izdvojio je to što mu je bilo potrebno “dugo vreme” za donošenje odluka.

Na pitanje da li je prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob tokom rata u BiH, Mesić je rekao da se na Tuđmanovu ulogu ne može gledati jednostrano.

Rekao je da je “na početku Hrvatska pomagala odbranu BiH”, ali da je posle Vens-Ovenovog plana ta politika promenjena, pa je, iako je prvobitno “bila pozitivna”, njemu postala neprihvatljiva.

“Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana”, rekao je Mesić, koji se s prvim hrvatskim predsednikom razišao sredinom 1994. godine.

Za današnje stanje u Hrvatskoj Mesić je rekao da se “događa jedna pošast”, da se menja istorija i da je za to krivo obrazovanje, jer se “mladim ljudima nude falsifikati istorije”.

Ocenio je da “ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše” i da u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj postoje “čisti fašisoidi”, a tvrdnje da je sarađivao s komunističkom tajnom policijom Udbom, Mesić je nazvao “notornim besmislicama”.

Sastanak Tuđmana i Miloševića
Mesić je u emisiji ispričao i kako je s Borom Jovićem dogovarao sastanak Tuđmana i Miloševića, prenosi N1.

“Ja sam njega pitao: ‘Šta vas zanima u Hrvatskoj, iz garnizona u Hrvatskoj naoružavate pobunjene Srbe, koji je vaš cilj? Je l’ vi želite Srbe iz Hrvatske?’ On je kratko rekao: ‘Ne. Oni su vaši građani, oni nas ne interesuju’. Upitao sam ga: ‘Pa je l’ vas interesuje hrvatska teritorija?’ Odgovorio je: ‘Ne.'”, priča Mesić.

“Pitao sam ga: ‘Pa šta je onda vaš interes?’, a odgovorio mi je: ‘Nas interesuje 63 posto BiH, to je bila srpska teritorija i to srpsko mora i ostati'”, ispričao je Mesić.

“Ja sam mu rekao budući da je BiH priznata država i članica UN-a, neka se to onda rešava preko UN-a, ali i da li je moguće da mi ta pitanja koja ozbiljno postoje u Hrvatskoj, da sednemo za sto i identifikujemo ih, i nađemo odgovore, ali bez oružja. ‘Jesi li za to da ti i ja i Tuđman i Milošević sednemo za stol i pokušamo da dogovorimo šta dalje, ali bez oružja?’ pitao sam ga. On se složio, nazvao je Miloševića i on se složio. Ja sam uzeo avion, otišao za Zagreb, nisam hteo da telefoniram i sve rekao Tuđmanu, da ova dvojica žele da sednemo. U januaru 1991.Tuđman nas je obavestio da je s Miloševićem dogovorio razgovor u Karađorđevu. Još sam mu ja rekao: ‘Slušaj Franjo, ne znam da li to ima smisla s obzirom na posledice koje smo imali poslije jedne sednice u Karađorđevu.’ On je rekao: ‘Mene zanima šta Milošević misli, a ne što je sve bilo u Karađorđevu'”, rekao je Mesić

“Mi smo ga čekali kada se vratio iz Karađorđeva. Na stolu je bilo svega, kafa, čajeva, to su sve očistili i Tuđman je rekao ‘daj mape’. Savili su mape na sto, Tuđman je bio oduševljen i rekao je: ‘Evo šta Milošević nudi. Nudi Banovinske granice iz 1938. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać’. I kaže: ‘Da vam kažem kako je Milošević rekao. Rekao je: ‘Franja, uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba, to je takozvana ‘turska Hrvatska’. Pitao sam ga šta Alija kaže, rekao je, Alija tu nema šta da kaže, kad se hrvatske i srpske makaze spoje za trećega tu nema problema”, rekao je Mesić.

Upitan ko je još bio na tom sastanku rekao je da se radilo o tadašnjem političkom vrhu.

“Tadašnji hrvatski vrh, Manolić i drugi. Ali nije na tome stalo, nego je Tuđman otišao u jedno drugo lovište, ali tu informaciju nisam dobio, šta se tamo dogodilo”, rekao je Mesić

“Kitarovićeva se uživela… Kao Titova štafeta”
Takođe, Mesić je naveo da se aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović uživela u ulogu zbog sukoba sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te da njeno seljenje kabineta i nošenje zastave podseća na Titovu štafetu.

Zanima ga, kaže, dokle će to trajati, budući da “politika nije estrada” i da populizam ne može biti politički izražaj.

“Ona se uživela u ulogu predsednice, zbog tih sukoba s premijerom. Meni kod nje smeta vizualni utisak Kad je predsednik u kabinetu, zastava je istaknuta, kad nije, onda nije. Njeno seljenje kabineta i nošanje zastave mene podseća na Titovu štafetu. Mene zanima dokle će to ići. Politika nije estrada, ne može populizam biti politički izražaj”, rekao je Mesić u emisiji “Nedeljom u 2”.

Upitan kako Kitarović koristi ovlašćenja, Mesić podseća da je pohvalio kada je išla u posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ali da mu je smetalo kada je poslala vojsku na granicu s Rusijom.

“Kad je mene Buš pitao da šaljem vojsku u Irak, ja nisam hteo”, rekao je Mesić i dodao da nema koristi od svrstavanja s politikom Mađarske i Poljske, jer su to države koje su previše kritikovane od EU.

Govoreći o najaktuelnijem pitanju u ovom trenutku u Hrvatskoj, graničnom sporu sa Slovenijom, Mesić za arbitražu krivi hrvatsku diplomatiju.

Voleo bi, kaže, da vidi šta su preduzeli.

“Sastanak Cerar – Plenković je totalni promašaj. To nema smisla. Oni se nađu javno i ni jedan ne želi da popustiti. Trebalo je da se negde daleko od javnosti sastanu opunomoćenici jedne i druge strane”, smatra Mesić.

Navodi da problem ribarenja u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali trebalo rešavati parcijalno.

“Hrvatska je objektivno bolje prošla. Trebalo je to drukčije napraviti, ali Slovenci su pred izborima i imaju neke druge interese”, smatra Mesić.

Upitan da li Plenković može da kontroliše radikalnu struju HDZ, Mesić kaže da aktuelni premijer ne spada u ljude koji su stvarali HDZ, da nema tu snagu u strukturi vladajuće stranke, te da ga je za vođu izabrao “misleći deo HDZ”.

O najavljenom povratku bivšeg lidera HDZ Tomislava Karamarka, Mesić kaže da je on “malo zaboravan”, te da bi trebalo da uči na tuđim iskustvima.

“On ima tu primer Sanadera koji se pokušao da se vrati u HDZ. Ako on misli tako, to je teško izvodivo”, rekao je Mesić.

U kritičkom osvrtu na Katoličku crkvu, Mesić kaže da ona ima negativnu ulogu u društvu.

“Imaju radikala i klerofašista u svojim redovima. Nisu se ogradili ni od onog veroučitelja koji poziva na klanje, nisu se osvrnuli ni na znakove sa slovom ‘U’ i križem unutar njega. To su bili križari, nakon II. sv. rata, negde su se zvali škriparima jer su očekivali sukob istoka i zapada”, kazao je Mesić.
IZVOR: BETA, TANJUG, N1

Back to top button