Nakon što su išli na “rukoljub” Dodiku, SDP se buni protiv osporavanja “dana RS-a”

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska sa dvojicom delegata iz reda hrvatskog naroda, Željkom Stipićem i Mijom Perkunićem, uputio je apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti novog zakon o praznicima RS-a, po kojem 9. januar ostaje kao praznik u postojećoj zakonskoj regulativi.

Međutim, apelaciju nije potpisao delegat iz SDP-a Enes Suljkanović. Ovu informaciju Suljkanović je ranije potvrdio za medije, ali njegov SDP imao je potrebu da to još jednom saopći javnosti uz žestok napad na SDA i predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića.

Saopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti:

– Povodom novog pokušaja sluđivanja građana u predizbornoj godini smišljenog u kuhinji SDA, želimo jasno saopštiti da SDP nema namjeru davati legitimitet promašenoj politici i izazivanju tenzija, kako bi dvojac Izetbegović – Dodik nastavio sa svojim lažnim sukobima.

Enes Suljkanović iz SDP BiH neće podržati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, koji se podnosi na ovakav način, jer to nije ništa drugo nego predizborni trik SDA, smišljen sa ciljem da se pred izbore ne priča o promašene četiri godine vladavine SDA i SNSD.

Pozivamo SDA da zahtjev zajedno podnesemo nakon izbora, ili da to odmah uradi Bakir Izetbegović, umjesto što se krije iza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Ako želi svoju i kampanju posrnule SDA graditi na lažnom patriotizmu, strahu i sukobima neka sam preuzme odgovornost za sve ono što će takva politika prouzrokovati.

Ako u SDA zaista žele da se bore za BiH onda ih pozivamo da prestanu sa blokiranjem sjednice Parlamenta FBiH na kojoj bi se razmatrao prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kojeg su predložili SDP i DF.

Usvajanjem ovog zakona zaštitio bi se demokratski poredak u BiH i spriječila mostarizacija cijele BiH.

Neka SDA na ovom primjeru pokaže da između interesa građana i interesa svog strateškog partnera HDZ i Dragana Čovića bira građane, a ne interes Čovića i HDZ – navodi se u saopćenju.

Podsjećanja radi, iako ne vjerujemo da je javnost to već zaboravila, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sa delegacijom te stranke, prije nekih dva mjeseca išao je u Banju Luku da lično upozna “vladara” RS-a Milorada Dodika da SDP ima namjeru politički djelovati na području tog entiteta. Nakon što je u medije procurila informacija o sastanku i nakon što je Dodik to i javno potvrdio, Nikšić i SDP počeli su se nevješto pravdati kako s Dodikom i SNSD-om nisu dogovarali nikakvo zajedničko političko djelovanje i koaliranje.

Nakon izjava pravdanja, počeli su i izljevi “nježnosti” između dvojice stranačkih predsjednika koji su isticali u medijima da su svojevremeno odlično sarađivali, Nikšić kao premijer FBiH, a Dodik kao prvi čovjek RS-a. Sarađivali su SDP i SNSD, uz pomoć SBB-a i Fahrudina Radončića, i to jako dobro u svoju korist a ne u korist građana zbog čega su i kažnjeni na izborima, i ranije, a naročito 2012. godine kada su iz Vijeća ministara izbacili SDA-ove kadrove, pa formirali koaliciju SDP-SNSD-SBB-HDZ, uz podršku satelitskih stranaka iz oba entiteta.

U Bosni i Hercegovini su izbori svake dvije godine, a izborna kampanja sa većim ili manjim intenzitetom uvijek je na političkoj sceni, pa SDP-ova konstatacija kako se nešto radi u predizborno vrijeme prosto ne stoji. Što se tiče Izetbegovićevog “skrivanja” iz Kluba Bošnjaka, kako to SDP navodi, u toj stranci valjda znaju da je upravo na osnovu Izetbegovićeve apelacije 9. januar osporen na Ustavnom sudu BiH kao “dan RS-a”.

Interesantno je da SDP “proziva” SDA za “blokiranje sjednice Parlamenta FBiH”, imajući u vidu da je haos u Parlamentu nastao upravo kada je SDP-ov zastupnik Damir Mašić predložio da se na dnevni red uvrsti tačka o brisanju Herceg-Bosne iz naziva javnih preduzeća u Federaciji. Nakon što su zastupnici SDA to prihvatili i podržali stavljanje tačke na dnevni red, Mašić je krajnje neozbiljno postupio, napustivši zasjedanje, što su učinili i HDZ-ovi zastunici zajedno sa drugim članovima Kluba HDZ-HNS. Od tada je u Parlamentu FBiH sve na čekanju, pa i budžet i zakon o izbornim jedinicama za koji je SDA izrazila spremnost da ga razmotri i pa prihvati.

Nakon u javnosti sve učestalijih optužbi da će SDP po već poznatoj matematici pomoći SNSD-u da na sljedećim izborima dobije svog čovjeka u Predsjedništvu BiH, ovoj stranci i Nikšiću je očito očajnički potrebno da navodnu saradnju s Dodikom prebaci na SDA i Izetbegovića.

Izvor: Faktor

Back to top button