Novi cjenovnik spreman: Evo koliko će koštati benzin i plin u BiH!

Dizel evro 5 na benzinskim pumpama od 1. februara koštaće 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok će plin vozači da plaćaju po cijeni od 1,10 KM po litri.
Ovo će biti novi cjenovnik benzinskih pumpi zbog novog Zakona o akcizama BiH koji stupa na snagu 1. Februara, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, te taksi na naftne derivate.

Toliko će koštati naftni derivati, ali pod uslovom da u međuvremenu ne dođe do poskupljenja.
Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak za „EuroBlic“ potvrđuje da će distributeri od 1. febrauara biti prinuđeni da povise cijenu dizelskih i benzinskih goriva za 0,15 KM po litri plus porez na dodatu vrijednost, što iznosi zajedno 0,18 KM.

– Napominjemo da navedeno povećanje ide isključivo u državnu kasu, te da će distributeri imati samo štetu od povećanja cijena zbog očekivanog pada prometa- tvrdi Berak.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o akcizama, kako kaže, uvodi se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve.

To znači da će ovaj energent poskupeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

Tako će litar plina, po kalkulaciji naftaša, da poskupi za oko 0,30 KM. Sada košta u prosjeku 0,80 KM.

Ova taksa nije do sada postajala, što će da bude značajan udar jer puno vozača koristi ovaj energent.

Novim Zakonom o akcizama predviđeno je da i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri.
Autor: EuroBlic

Back to top button