Kako izgleda prvi spisak Zmajeva pod vodstvom Prosinečkog?

Na spisku novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog nalazi se 28 nogometaša, a koje su pozitivne i negativne strane ovog spiska, ključna su pitanja ovog teksta.
Prve utakmice reprezentacija BiH s novim selektorom Robertom Prosinečkim odigrat će krajem ovog mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo će 28. januara u Los Angelesu protivnik našem timu biti selekcija SAD-a, a tri dana poslije u San Antoniju zakazan je susret sa Meksikom. Okupljanje reprezentativaca je zakazano za 21. januar 2018. u Trening centru NSBiH u Zenici.

Pošto su ove utakmice izvan FIFA-inog termina, bilo je poznato da mnogi klubovi neće pustiti svoje igrače. Zbog toga na spisku nije bilo mjesta za većinu standardnih reprezntativaca.

Pri sastavljanju spiska selektor Prosinečki se konsultovao sa selektorom mlade reprezentacije Vinkom Marinovićem nakon čega je objavio spisak.

Generalni podaci

Na spisku se nalazi 19 igrača iz Premijer lige BiH, dva igrača iz slovenske Prve lige, dva igrača iz 1. HNL te po jedan igrač iz engleskog Premiershipa, norveškog Tippeligaena, azerbejdžanske Premier lige, američkog MLS-a i ruske Premier lige.

Prosječna starosna dob pozvanih igrača iznosi tačno 25 godina, a najstariji su napadač Sarajeva i s 13 golova u 16 utakmica prvi strijelac Premijer lige BiH Mersudin Ahmetović te veznjak Philadelphije Haris Medunjanin. Obojica su rođena u martu 1985. godine i imaju po 32 godine. Najmlađi igrači na spisku su štoper Radnika iz Bijeljina Besim Šerbečić (maj 1998. godine) i veznjak Zrinjskog Marijan Ćavar (februar 1998. godine) koji imaju po 19 godina.

Gledajući klubove, najviše igrača dolazi iz Zrinjskog (5), a onda iz Sarajeva (4).

Pozitivni potezi

Iako su pozivi za mnoge igrače sa spiska očekivani, vrijedno je istaknuti kako će na spisku biti igrači poput Darka Todorovića (20), Amera Ordagića (24), Elvira Koljića (22), Besima Šerbečića (19), Marka Mihojevića (21), Dine Beširevića (23), Stjepana Lončara (21), Marijana Ćavara (19) i Luke Menala (21). Riječ je vrlo mladim igračima koji će debitovati za Zmajeve.

Među navedenim igračima selektor može tražiti one koji bi se u skorijoj budućnosti mogli boriti za svoje mjesto u reprezentaciji i onda kada standardni reprezentativci budu na okupu.

Poziv u reprezentaciju navedenim igračima je nagrada za uloženi trud i dokaz da je njihov rad primijećen, a ukoliko se pokažu u mečevima protiv ozbiljnih protivnika kao što su SAD i Meksiko, bit će to pokazatelj da Premijer liga posjeduje igrače koji zaista vrijede.

Negativni potezi

Ime koje se očekivalo na spisku, a koje se ne nalazi na spisku je ime Rifeta Kapića, 22-godišnjeg veznjaka Gorice iz slovenske Prve lige, najvećeg ranga slovenskog nogometa.

Radi se o igraču koji je na kraju prošle sezone izabran u idealni tim lige i igraču koji je u 23 nastupa za klub u svim takmičenjima ove sezone postigao čak 11 golova. Iako igra na poziciji centralnog veznog igrača Kapić često rješava situacije ispred protivničkog gola i zahvaljujući tome sa sedam postignutih golova zauzima mjesto petog najboljeg strijelca Prve lige. On je na kraju protekle godine izabran za najboljeg igrača Gorice.

Kada se uzme u obzir Kapićev broj godina zajedno s njegovim učinkom u Gorici, postavlja se pitanje kako nije mogao naći mjesto na spisku, posebno kada se svemu tome doda podatak da su od pozvanih igrača samo Ćavar i Lončar mlađi veznjaci od Kapića.

Pošto spisak ne kazuje da su na njemu isključivo mladi igrači, odnosno oni koji nose reputaciju velikog potencijala, interesantno je da je zaobiđeno ime 28-godišnjeg veznjaka Videotona Anela Hadžića koji je do sada skupio 14 nastupa za Zmajeve.

Mjesto na spisku mogao je naći i Mirzad Mehanović, 25-godišnji ofanzivni veznjak Zlina, aktuelnog šampiona češkog Kupa. Mehanović je u ovoj sezoni skupio 21 nastup u svim takmičenjima za klub pri čemu je postigao četiri gola. Zlin je nastupao u grupnoj fazi Evropske lige, a Mehanović je dobio šansu u pet mečeva od čega tri puta kao starter.

S Mehanovićem u klubu igra još jedan bh. internacionalac Adnan Džafić, 27-godišnji ofanzivac koji ima nešto manju minutažu od Mehanovića, ali redovno nastupa za Zlin te je skupio 19 nastapa u ovoj sezoni pri čemu je postigao dva gola i upisao dvije asistencije.

Veliku reputaciju u Premijer ligi ima i lijevi bek Krupe 22-godišnji Irfan Jašarević koji nije pozvan što je poprilično neočekivano posebno kada se u obzir uzme da su na spisku samo tri beka, da su sva trojica iz Premijer lige te da je samo Todorović mlađi od Jašarevića.

Također, interesantno je da iz Željezničara, koji je lider Premijer lige i polufinalista Kupa dolaze samo dva igrača, s tim da je Srđan Stanić do januara igrao u redovima Plavih te onda prešao u Zrinjski.

Lista pozvanih igrača (u zagradi je napisana starosna dob svakog igrača kao i klub iz kojeg dolazi):

Golmani: Kenan Pirić (23, Zrinjski), Ibrahim Šehić (29, Qarabag, Azerbejdžan), Nemanja Trkulja (22, Borac).

Odbrana: Darko Todorović (20, Sloboda), Srđan Stanić (28, Zrinjski), Daniel Graovac (24, Željezničar), Toni Šunjić (29, Dinamo Moskva, Rusija), Marko Mihojević (21, Sarajevo), Besim Šerbečić (19, Radnik Bijeljina), Almir Bekić (28, Sarajevo).

Vezni red: Muhamed Bešić (25, Everton, Engleska), Elvis Sarić (27, Sarajevo), Dino Beširević (23, Radnik), Zoran Kvržić (29, Rijeka, Hrvatska), Stjepan Lončar (21, Široki Brijeg), Marijan Ćavar (19, Zrinjski), Adnan Šećerović (26, Mladost DK), Haris Medunjanin (32, Philadelphia Union, SAD), Tomislav Tomić (27, Olimpija, Slovenija), Goran Zakarić (25, Željezničar), Ognjen Todorović (28, Zrinjski), Nemanja Bilbija (27, Zrinjski), Luka Menalo (21, Široki Brijeg), Amer Ordagić (24, SK Brann, Norveška).

Napad: Elvir Koljić (22, Krupa), Armin Hodžić (23, Dinamo Zagreb, Hrvatska), Jasmin Mešanović (26, Maribor, Slovenija), Mersudin Ahmetović (32, Sarajevo).

Back to top button