Vlasti RS-a okitile Banju Luku: Policija i zastave entiteta na svakom ćošku

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Jake policijske snage osiguravaju glavne banjalučke ulice uoči današnjeg obilježavanja neustavnog Dana RS-a u ovom entitetu. Kako javlja reporter portala Klix.ba, na ulicama jutros ima veoma malo ljudi, a većina entitetskih funkcionera trenutno prisustvuje liturgiji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a rečeno je da će proslavu neustavnog Dana RS-a osiguravati blizu 500 policajaca te da se na svečanom defileu na Trgu Krajine očekuje dolazak dvije hiljade ljudi.

Policijske patrole MUP-a RS raspoređene su na svakih 200 metara od ulaza u Banja Luku, a najviše ih je raspoređeno oko sportske dvorane Borik i Trga Krajine gdje će biti održane centralne svečanosti.

Na ulicama Banje Luke istaknute su zastave manjeg bh. entiteta, a na ulazu u RS postavljeni su i plakati s porukama “Sretan nam rođendan Republika Srpska” i “Svojim korakom”.

Aktivnosti obilježavanja 9. januara počele su već jutros, a predsjednik entiteta Milorad Dodik potrudio se da otvori i trg u Laktašima koji je nazvan “9. januar”.

Na ulicama Banje Luke primjetne su i zastave kojima se veliča lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i to kao sastavni dio dekoracije obilježavanja 9. januara.

U Banja Luku jutros je stigao bivši predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Nijednom ceremonijalnom dijelu obilježavanja neće prisustvovati aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao ni premijerka susjedne zemlje Ana Brnabić.

Vlasti iz RS-a pohvalile su se kako će obilježavanju neustavnog Dana RS-a prisustvovati predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov.

Klix.ba

Back to top button