Vlasti u Republici Srpskoj danas obilježavaju neustavni Dan RS-a

Vlasti iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nizom manifestacija danas će obilježiti takozvani Dan RS-a. Riječ je o proslavi koju je Ustavni sud BiH još u novembru 2015. godine proglasio neustavnom.
Uprkos odluci najvišeg sudskog organa centralne vlasti, institucije RS-a odlučile su i ove godine obilježiti 9. januar kao Dan Republike Srpske. Kako je potvrđeno, nijednom od ceremonijalnih dijelova obilježavanja neće prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a ni ministar vanjskih poslova susjedne zemlje Ivica Dačić.

Vlasti RS-a su u 10:30 sati najavile dodjelu odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati RS-a, a u 12:00 sati svečani defile na Trgu Krajine. Prema najavama, svečana akademija bit će održana u Sportskoj dvorani “Borik” s početkom u 14:00 sati, a u 16:00 sati bit će upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Navečer je predviđeno održavanje koncerta domaćih izvođača i to u 20:00 sati te koncert gostujućih izvođača u 22:00 sata. Vlasti iz manjeg bh. entiteta omogućile su stanovnicima Banj Luke da u ponoć uživaju i u vatrometu.

Današnje obilježavanje dokazuje da državne institucije još uvijek nemaju kapacitete, a izgleda ni volju da se uhvate ukoštac s protuustavnim djelovanjem administrativno-teritorijalne jedinice BiH.

Još od 2015. godine Tužilaštvo BiH odbija davati bilo kakve komentare na neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske. Javnost u BiH nedavno je informisana da je Ustavni sud BiH još 11. oktobra 2016. godine dostavio Tužilaštvu BiH rješenje u kojem se navodi da RS nije ispoštovala odluku najvišeg sudskog organa države o 9. januaru.

O distorzijama unutar političkog sistema BiH dovoljno govori i činjenica da uposlenici Vijeća ministara BiH, Granične policije, Uprave za indirektno oporezivanje i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas neće morati doći na posao, a 9. januar bit će im evidentiran kao “državni praznik”.

Na taj način državni organi doveli su se u šizofrenu situaciju u kojoj državnim službenicima omogućavaju obilježavanje praznika koji je sama država proglasila neustavnim. Takvo postupanje državne institucije pravdaju Odlukom Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH koju je 2008. potpisao Nikola Špirić u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Posebno je zabrinjavajuće što državne institucije Špirićevu odluku tumače kao dokument koji je čak i iznad najvišeg državnog pravnog akta, odnosno Ustava BiH. Naime, rukovodioci institucija prema Zakonu o upravi i svim drugim propisima moraju se pridržavati ustava i zakona u svom radu. Prema članu 239. Krivičnog zakona BiH službena osoba u institucijama BiH koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Dakle, nevezano za referendum i izmjenu Zakona o praznicima RS-a, rukovodioci institucija BiH moraju se pridržavati odluka Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH je stavio van snage 9. januar kao državni praznik u RS-u, zbog čega nema ni ustavnog ni zakonskog utemeljenja da se ovaj dan evidentira kao neradni u institucijama BiH.

Ubacivanje ovakvih stvari u šihtericu i evidentiranje 9. januara kao neradnog dana u institucijama BiH može sa sobom povući i krivičnu odgovornost, kako rukovodilaca, tako i uposlenika koji svojevoljno odluče ne doći na posao, a to ne opravdaju. Naime, za institucije BiH nije obavezujući ni referendum na nivou jednog entiteta, niti entitetski zakoni, već samo Ustav Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda BiH i zakoni na nivou državnih institucija.Klix

Back to top button