Čović: Ponosan sam na ono što sam uradio od 92’ do 95’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović je gostujući u emisiji N1 komentarisao aktuelne teme i događaje.

Britanski lordovi su u izvještaju o BiH kazali da “Dragan Čović koketira sa trećim entitetom u BiH”. Je li Vam zasmetalo to što ste jedini pomenuti u ovom izvještaju?

“Ne, ovisi u kom kontekstu je pomenut neko. Ja lično mislim da ono što radim u posljednje vrijeme u politici u BiH , u ovom trenutku kao predsjedavajući, a i kao političar hrvatskog naroda , u ime stranke koju predstavljam, to radim na najbolji mogući način, čineći sve da Bosna i Hercegovina bude moderna europska država s jedne strane, a s druge strane da zaštitimo poziciju hrvatskog naroda, ne samo hrvatskog naroda, jer to je pretpostavka da BiH normalno funkcionira”..

Jeste li za treći entitet u BiH?

“Pa.. ne znam. Pomalo je besmisleno reći da neko koketira sa nekim entitetom. Tražimo najbolje rješenje za BiH. Jedno od rješenja je da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH je organizirati drugačije BiH jer ovako sigurno ne funkcionira naročito u području Federacije BiH. Na tom planu radimo već desetak godina, da podsjetim na Prudski proces i dogovore i sve što se radilo. Tragamo za rješenjima. Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a sa druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organizovanu BiH je drugo pitanje”.

Prije nekoliko dana objavljeni i sigurnosni izvještaji NATO a, gdje se navodi da se Vama ne može vjerovati. Kako ste to doživjeli?

“Pa ne znam ko može ili ne može vjerovati, mislim da sam čovjek koji se vjerodostojno ponaša u politici zadnjih 10-15 godina, koliko jesam u jednoj takvoj ulozi. a što se tiče NATO saveza moj zagovor je bio prije svega da što prije aktiviramo MAP i to smo činili zadnje dvije ili tri godine, i ako treba nekom odati przinanje na ono što se činilo, onda je to upravo poliitka koju ja zagovaram.”

Kada napravimo osvrt na politička zbivanja u 2017. te na rad Predsjedništva u protekloj godini, kako biste je Vi ocijenili? Vaš kolega Mladen Ivanić je kazao da ste dobro funkcionirali na samom početku mandata, međutim da sada stvari nisu dobre zbog odnosa vas i Vašeg kolege Bakira Izetbegovića. Je li to točno?

“Pa dobro svako od nas ima svoje stajalište zašto je nešto bolje ili lošije urađeno. Ona dimenzija Predsjedništva kao Predsjedništva i dalje formalno funkcionira dobro. Činjenica da nemate nijedan problem koji nije riješen i nešto što je u zastoju, to je potvrda ovakvog stava. Međutim, mi osim toga što smo članovi Predsjedništva imamo i bitne uloge u političkom životu svojih naroda , odnosno poliitčkih stranaka koje predstavljamo. E tu imamo problem u komunikaciji. Ne provodimo ono što je dogovoreno na početku mandata i tu je gospdodin Ivanić u pravu.

Čović je istakao da sa članom Predsjedništva BiH i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem nema problema u komunikaciji. Na pitanje je li vršio pritisak na predsjednika SDA, kako je on to jučer kazao za N1, lider HDZ-a BiH kaže:

“Ne, niti ja to mogu, niti mi je to praksa rada. Kako bih ja mogao pritiskati gospodina Izetbegovića ili gospodina Ivanića ili bilo kog drugog. Ja sam se samo zalagao da Ustav poštujemo, da poštujemo ono što smo se dogovorili u početku, da tri naroda mogu normalno funkcionirati , da možemo riješavati pitanja reformske agende našeg eurospkog puta i to ću i dalje raditi. Neću nikome apsolutno dozvoliti da ionako ustavno lošu poziciju Hrvata dovede da bude još lošija i slabija. Izetbegović ima jedan zadatak, a ponekad mi se čini da ja imam potpuno drugačiji zadatak od onoga što on radi, da su nam taktike da se ostvare naše političke strategije potpuno različite. Naravno da tu dolazi do problema, ali to neće umanjiti moj afinitet prema odnosu prema BiH kao domovini. Ona može preživjeti i preživjet će kao moderno organizovana država u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ustavno jednakopravni”, kazao je Čović.

Komentirao je i odnos Bošnjaka i Hrvata, te na pitanje mogu li oni biti bolji kazao:

“Nema nijednog razloga da oni budu bolji nego što su danas, ali nemojte odnos Bošnjak i Hrvata tretirati kroz odnos dvije osobe, mene i Izetbegovića ili dvije stranke.

Kada je riječ o usvajanju budžeta, Čović kaže da ne vrši pritiske kada je riječ o njegovom usvajanju, te da se ponovno radi o špekulacijama, te da je HDZ upravo preko svojih resornih ministara predložio budžet, te da mu nije jasno kako onda neko može da kaže da HDZ koči njihovo usvajanje. Izrazio je nadu i očekivanje da će oni i na nivou države ali i Federaicje BiH biti uskoro usvojeni”.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović kaže da očekuje da bude postignut kompromis među onima koji čine parlamentarnu većinu.

“Kompromis mora biti postignut, jer drugačije neće moći biti održani izbori odnosno rezultati neće moći biti implementirani. Svima je nama jasno da bez izmjena Izbornog zakona to se neće desiti. Mislim da nijedan od prijedloga koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri neće dobiti većinu , što znači mi ćemo morati sjesti ponovno zajedno, pa i u z pomoć međunarodne zajednice, koja je pokazala interes, postići dogovor. No , onon što je najvažnije, to je da se odluke Ustavmog suda moraju implementirati, a to je pitanje konstitiutivnosti i legitimne zastupljenosti.”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je posjetila Tursku gdje je navodno išla lobirati da turski predsjednik Erdogan utiče na Bakira Izetbegovića u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Jeste li se čuli sa predsjednicom Hrvatske?

“Lično s kim se čujem naravno da ću to držati za sebe jer su to privatni razgovori. Imam redovitu komunikaciju sa predsjednicom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Plenkovićem. Mislim da je ta komunikacija na razini dana, potrebe i trenutka”.

Lider HDZ-a smatra da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na taj način nije razgovarala sa predsjednikom Turske.

“Pokušavamo godinu i pol dana napraviti trilateralni susret na najvišem nivou Hrvatske, Turske i BiH. Da je na toj razini razogvarala, o tome kako unaprijediti stvari, to sam siguran, kao i da ona štiti i zagovara jednakopravnost institucionalnu u BiH, kao i Plenković i svi drugi iz Hrvatske”.

“Meni je jasno da ćemo se mi u BiH oko toga morati dogovoriti. Ne vjerujem da neko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što neko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni neko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba”.

Lider HDZ-a je govorio i o europskom putu BiH, kazao da nije više toliki optimista kao što je bio u protekloj godini, a na pitanje voditelja N1 da li je uistinu mislio da europski put BiH treba zaustaviti zbog presude “Prlić i drugi” , te da li je tu izjavu dao pod jakim emocijama i afektu, Čović odgovara:

“Pazite, emocije imaju svoje mjesto u takvim trenucima i svi smo ih mi iskazivali. Imali smo jedan ambijent, smrt gospodina Praljka u sudnici, na način kakav je se desio i puno drugih stvari koje su nas pratile u to vrijeme i naravno da utiču na nas i ko god kaže da nije imao neki emotivni , posebno jak izražen odnos prema svemu onome što se dešava ovdje , ne bi bio iskren, pa tako i ja. Europski put je nezamjenjiv put za BiH, jer je on strateški važan za hrvatski narod i hrvatsku poliitku, ali da osiguramo taj put , mi moramo osigurati da funkcinora Bosna i Hercegovina. A da bi funkcionirala , sva tri naroda moraju imati isti tretman, moraju biti jednakopravni.”

Podsjetimo, gostujući kod Aleksandra Stankovića na HTV-u, Čović je opovrgavao autentičnost dokumenta vezano za prisilan rad u poduzeću “Sokol”, a na čijem je čelu bio tokom ratnih godina. I danas je na pitanje da prokomentariše taj dokument, te krivičnu prijavu koju protiv njega najavljuje Građanski savez, kazao je :

“Ja sam preposnosan na sve ono što sam u životu uradio, a osobito što sam uradio od 1992. do 1995.”

(Bportal.ba/N1)

Back to top button