Klinika za invazivnu kardiologiju UKC-a Tuzla: Predvodnik pozitivnih promjena u domenu intervente kardiologije

Klinika za invazivnu kardiologiju UKC-a Tuzla predvodnik je pozitivnih promjena u domenu intervente kardiologije.

Ova Klinika, jedina u Bosni i Hercegovini, primjenjuje nehiruršku metodu ugradnje stenta umjesto bajpasa, ugradnje stenta u bubrežnu arteriju, a izazov je nova procedura Tavia, perkutna zamjena srčanog zaliska, nehiruškim putem.

“Mi smo prvi centar u Bosni i Hercegovini koji je suštinski na organiziran način uveo tretman STEMI infarkta po sistemu 24/7, odnosno 24 časa dnevno sedam dana u sedmici. Mi godišnje radimo oko 200 akutnih infarkta, samo tipa STEMI. Ono na šta smo također posebno ponosni je što smo razvili procedure koje radimo jedini u BiH, prije svega mislim na endovaskularni tretman, nehiruški tretman periferne arterijske okuzivne bolesti, odnosno bolesti (sužavanja) okluzije perifernih arterija prvenstveno nogu, bubrežnih arterija, vrata” kazao je dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla.

Doktor Jahić pojašnjava da Klinika za invazivnu kardiologiju liječenju srčanih slabosti posvećuje posebnu pažnju.

“Ono po čemu smo vrlo značajni je razvoj u segmentu implantacije pejsmejkera, posebno CRT uređaja za resinkronizacijsku terapiju kod srčane slabosti, i tu smo jedini centar u Bosni i Hercegovini koji radi ove procedure. U prošloj godini smo pokrenuli još jednu značajnu proceduru a to je balon dilatacija aortne valvule”.

Izazov za inovativni tim Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla je liječenje nepravilnog srčanog ritma odnosno perkutne zamjene srčanog zaliska nehiruškim putem, što predstavlja trend u kardiologiji, ističe doc. dr. Elmir Jahić.

“Veliki dio tih pacijenata se upućuje u inostranstvo. Mi smo nekada radili te procedure, međutim imali smo nekih tehničkih problema. Sada su se sve te pretpostavke ostvarile, u smislu nabavke neophodne opreme, to je jedan segment uvođenja novih procedura. Drugi segment je razvoj tzv. Tavia, odnosno perkutane zamjene aortne valvule , dakle nehirurškog puta”.

Tokom protekle četiri godine na Klinici za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla zabilježen je rast obavljenih procedura za 20 posto, što je nažalost i indikator da je u našoj zemlji sve veći broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

Cilj je u narednom periodu stvoriti uslove i primjenjivati one metode koje će pacijentima omogućiti da se liječe u Bosni i Hercegovini, poručuje dr. Jahić.

(Bportal.ba/RTV TK)

Back to top button