Odlike sabura: Smirenost u nevoljama

Najpotpuniji sabur je onaj koji se pokaže u prvim trenucima nevolje.

Jedna od osobina svojstvenih muslimanu te jedna od blagodati lijepog islamskog ahlaka jeste strpljenje (sabur). Strpljenje je jedna od najistaknutijih osobina vjerovjesnika, a.s., i evlija. Stoga svaki mu’min treba da svoj ahlak ukrasi osobinom strpljenja.

Riječ „sabur“ ima značenje „spriječiti“, „zarobiti“, „biti snažan i otporan“, a kao vjerski pojam podrazumijeva izdržljivost spram nevolja, bježanje od nepokornosti i zuluma, čuvanje lijepog edeba prilikom isčekivanja konačnog ishoda od Uzvišenog Allaha.

Neki pobožnjaci su sabur opisali kao udaljavanje od djela koja nisu u skladu sa Allahovim dž.š., naredbama, očuvati smirenost srca u tegobama, ne žaliti se i ne jadati se, te smatrati sebe bogatim čak i u stanju siromaštva.

U časnom Kur’anu nalaze se mnogi ajeti koji podstiču vjernike na strpljenje. U suri Bekara, Uzvišeni Allah kaže: „Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive…“ (Bekara,155-156)

U navedenom ajetu Uzvišeni nam daje do znanja da će nas iskušavati raznim iskušenjima i preporučuje sabur.

Oni koji su dostigli istinski sabur ne reaguju burno na dešavanja koja im se ne dopadaju i koja teško padaju njihovim nefsovima. Naprotiv, oni baš u tim prvim trenucima nevolje biraju smirenost. Ta smirenost nije odraz pasivnosti i ravnodušnosti već je odraz čvrste volje i snažnog karaktera. Takvo stanje ubraja se u najvrednija djela.

U situacijama kada je potrebno pokazati strpljenje, preporučuju se sljedeći zikrovi:

Hasbunallah ve ni’me’l-vekil (Allah je nama dovoljan, kako je On lijep zaštitnik)
La havle ve la kuvvete illa billah (Nema snage niti moći osim kod Allaha)
Inna lillahi ve inna ilejhi radži’un (Svi smo Allahovi i sigurno ćemo se Njemu vratiti)

(Izvor: Akos.ba)

Back to top button