Lijanović o presudi: Nikada ni od koga nisam uzeo ni marku

Bivši ministar u Vladi Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, koji je danas osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog zloupotreba položaja, izjavio je nakon ročišta kako je “presuda donesena na osnovu laži i neistinitih iskaza koji su plaćani i po 50.000 maraka”.

Lijanović: Više sam platio kafa i ručkova nego što sam dobio FOTO: J. BOJIĆ

– Ja nisam ništa počinio od ovog za što me se pokušava osuditi. Žao mi je što je Vijeće izvelo zaključak na osnovu laži i neistina, koje su iznošene u ovoj sudnici, a za što postoje i mnogi dokazi da su određeni iskazi plaćani i po 50 hiljada maraka i više da bi se ti svjedoci pojavili ovdje pred ovim sudom. To ćemo dokazati u narednom toku postupka, jer ćemo očito morati ići po istinu i pravdu ako treba i do Strazbura – kazao je Lijanović.

On je dodao da osuđujuću presudu doživljava kao “osudu poljoprivrednicima i ljudima koji traže posao u ovoj zemlji”.

– Kao što ste čuli, mene se zapravo pokušava osuditi zato što sam uveo nove poticaje i podržavao snažnu proizvodnju. Ja nikada ni od koga nisam nezakonito dobio niti uzeo ni jednu marku. Ako to svedemo i na ručkove i na kafu – u svom mandatu sam više ručkova i kafa platio ja, nego što sam dobio – kazao je danas osuđeni bivši ministar.

Na novinarsku konstataciju da je Sud ocijenio dokazanim da je tok novca vodio do njega, Lijanović je ponovio da je sud “cijenio lažne iskaze plaćane 50.000 KM i više, te da će se to u narednom toku postupka moći čuti i vidjeti.”

Na pitanje kako komentira da su suoptuženi u ovom predmetu Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, Suad Čamdžić, bivši savjetnik, te Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, priznali krivnju i nagodili se s Tužilaštvom, kazao je da su “očito oni bili ti koji su naplaćivali te lažne iskaze”.

– Ako je neko uzimao novac, taj novac nikad nije došao do mene niti ga je uzimao uz moju saglasnost ili znanje. Ja sam upravo bio jedan od onih koji je u mandatu mog ministarstva uveo transparentnost u dodjeli poticaja – kazao je Lijanović.

Izvor: Faktor

Back to top button