Povratak Poplašena: Hoće li četnički vojvoda voditi RS naredne četiri godine?

Predsjedništva Jedinstvene napredne stranke, Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke “9. januar” pokrenula su proceduru zajedničkog nastupa tih stranaka na općim izborima ove godine, pod nazivom “Srpski naprednjaci”.

U zajedničkom saopćenju ovih stranaka navedeno je da je dogovoreno da na osnivačkom zasjedanju, koje će biti održano za nekoliko sedmica, za kandidata za predsjednika RS-a bude predložen Nikola Poplašen kao nestranačka ličnost, a za člana Predsjedništva BiH iz RS-a predsjednik Jedinstvene napredne stranke Darko Matijašević.

Deklarirani četnički vojvoda Poplašen tako bi se mogao vratiti na poziciju sa koje je smijenjen odlukom predstavnika međunarodne zajednice prije gotovo deset godina.

Poplašen je izabran za predsjednika Republike Srpske na izborima održanim u septembru 1998. godine, kao kandidat koalicije SDS-SRS. Na izborima je tada dobio oko 380.000 glasova. Sa funkcije predsjednika manjeg bh. entiteta Poplašena je 1999. smijenio tadašnji visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp, jer nije želio imenovati Milorada Dodika na mjesto premijera.

No, od poslijeratne političke karijere ovog nekadašnjeg profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu mnogo je intrigantnija njegova ratna biografija. U jeku raspada Jugoslavije, priključio se Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), gdje postaje jedan od najbližih saradnika i prijatelja Radovana Karadžića. Početkom agresije na BiH 1992. godine, Nikola Poplašen bio je na čelu Karadžićeve vojske u Vogošći, na mjestima zloglasnih logora Kod Sonje i Planjina kuća, gdje ga je Karadžić postavio za povjerenika Ratnog predsjedništva RS-a. U maju iste godine napušta SDS i osniva svoju Srpsku radikalnu stranku. Ubrzo odlazi u Banju Luku gdje se zaposlio kao profesor prava na Univerzitetu. U martu 1994. Vojislav Šešelj ga je nagradio titulom četničkog vojvode, kojom se Poplašen ponosi i danas (Šešelj ga se, pak, u međuvremenu odrekao jer ga je smatrao izdajicom zbog njegovog svjedočenja u Hagu).

Photo Nikola Poplasen

“Profesor Nikola”, kako su ga zvali, spominjan je u brojnim optužnicama za ratne zločine koji su se dogodili u Vogošći, no uprkos inkriminirajućim svjedočenjima i iskazima, protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

O svojoj ratnoj ulozi Poplašen je svojevremeno ispričao:

– Ja sam u više navrata bio i borac i komandant iako sam veći dio rata bio na radnoj obavezi. Uglavnom na fakultetu i još nekim drugim radnim obavezama.

Izvor: Faktor.ba

Back to top button