Preko 30.000 prosvjetara, policajaca i medicinara izlazi na ulice RS-a

Foto: Arhiv / Vijesti.ba

Osilnost nekih ministara mogla bi se obiti o glavu i njima i kompletnoj Vladi – rekao je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić navodeći da neko mora da snosi odgovornost za milionsku štetu nanesenu radnicima uprave, pravosuđa, prosvjete i MUP.
Zbog mizernih plata i neuplaćenih doprinosa medicinari u Srpskoj su već najavili štrajk, a u istom stroju moglo bi se naći i više od 30.000 prosvjetara, policajaca i službenika.

Iz strukovnih sindikata doktora medicine, te medicinskih sestara i tehničara ministru zdravlja je prije mjesec i po upućen zahtjev za povećanje plata od 25 odsto. Pošto ni do danas nisu dobili odgovor, odlučili su da zbiju redove i svoja prava ostvare generalnim štrajkom.

Pripreme su već počele, pa je pitanje dana kada će bijeli mantili obustaviti rad.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS podsjetili su da su ljekarima od 2009. plate smanjene za 52 odsto. U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS naglašavaju da će se ugledati na kolege iz Sarajeva, koji su za manje od dvije sedmice isposlovali povećanje plata.

– Medicinari masovno odlaze u inostranstvo, tako da je posljednji voz da domaća vlast učini nešto i zaustavi ovaj trend. U suprotnom, naše građane uskoro neće imati ko da leči – poručio je predsjednik ovog sindikata Ranko Palačković.

Veće plate

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić smatra da “nema realnih uslova za razgovor o eventuelnoj korekciji plata”.

– Razgovor o tome biće moguć kad se stvore uslovi zasnovani na ozbiljnim i stručnim analizama i projekcijama poslovanja zdravstvenih ustanova. Takođe, budžetom i svim programskim dokumentima predviđeno je da u 2018. neće biti povećanja plata u javnom sektoru – poručuje Bogdanić.

Pregovarački sto

Uz, kako se procjenjuje, više od 3.000 članova ova dva sindikata, akciju najavljuju i sindikati budžetskih korisnika, koji okupljaju više od 30.000 radnika.

Istina, državni i sudski službenici, prosvetari i zaposleni u MUP ne pominju štrajk, ali prete da će, ako predstavnici vlade do 26. januara ne sjednu sa njima za pregovarački sto, “primjeniti sve oblike sindikalne borbe”.

Ne žale se na plate, ali su ogorčeni što su im prepolovljene naknade za prevoz.

Putni troškovi

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata prosvete RS, i Anica Jondić, predsjednica Sindikata policije RS, navode da nisu u pitanju cijepidlačenje i pretjerivanje. Mnogi policajci i nastavnici na posao i s posla putuju i više od 100 kilometara dnevno i nije u redu da to plaćaju iz svog džepa, poručuju sindikalci.

– Samo u osnovnim školama imamo više od 6.000 nastavnika putnika, a za putne troškove prosvjetara u punom iznosu nedostaju dva miliona KM – kazao je Gnjatić.

Jondićeva je dodala da oko 3.200 pripadnika MUP ima pravo na naknadu za prevoz i da se tim radnicima već 15 mjeseci nanosi šteta.

– Zahtijevali smo da se u budžet MUP za ovu godinu uvrsti dodatnih 700.000 KM kako bi bila obezbjeđena sredstva za ovu namjenu – kaže Jondićeva.

Osionost ministara

Ministri su potezom pera prepolovili naknade za prevoz, a Vlada RS je to potvrdila uz obrazloženje da u budžetu nema dovoljno novca, iako su ova primanja garantovana zakonom i kolektivnim ugovorima.

Ustavni sud RS je pravilnike, kojim su smanjene naknade za prevoz, proglasio nezakonitim, pa su tim povodom juče čelnici četiri granska sindikata javno pozvali Vladu RS na “hitan dogovor”, poštovanje zakona i pune isplate radničkih zarada, dajući rok do 26. januara.

– Osionost nekih ministara mogla bi se obiti o glavu i njima i kompletnoj Vladi – rekao je predsjednk Sindikata uprave RS Božo Marić navodeći da neko mora da snosi odgovornost za milionsku štetu nanesenu radnicima uprave, pravosuđa, prosvjete i MUP.

Marić: Vlada RS krši zakon

Od nepoštivanja radničkih prava još je gore i po RS pogubnije to što u Srpskoj ministri i kompletna Vlada direktno, svjesno i javno krše zakone i Ustav RS, a da niko zbog toga ne postavlja pitanje odgovornosti, ocijenio je lider Sindikata uprave RS Božo Marić.

– Vlada je najviši organ izvršne vlasti i mora poštovati i provoditi zakone, a dešava se upravo suprotno. Ministri uputstvima, dakle podzakonskim aktima niže snage, umanjuju prava radnika propisana zakonom i kolektivnim ugovorima. Naravno, ministri to ne bi mogli da ih ne podržava kompletna Vlada RS, koja donosi takve, nezakonite odluke – precizirao je Marić.

(Vijesti.ba / SB)

Back to top button