Heroj koji je vratio nadu u ljudskost: Na današnji dan pretučen Srđan Aleksić

Na današnji dan prije 25 godina, 21. januara 1993. godine, mladi Trebinjac Srđan Aleksić brutalno je pretučen na gradskoj tržnici.

Trebinje te 1993. godine bilo je prožeto velikosrpskim ludilom i mnogi su ili podržavali takvu politiku ili gledali sa strane, praveći se da ne vide ono što im se događa pred očima.

Srđan Aleksić tom se ludilu odlučio suprotstaviti i to je platio životom. Baš na današnji dan, kada je grupa pripadnika Vojske Republike Srpske počela maltretirati i napadati Bošnjaka Alena Glavovića, Srđan se usprotivio i od batina spasio svog prijatelja Alena. Vojnici su tada umjesto Alena kundacima pušaka pretukli Srđana jer su ga smatrali izdajnikom. Srđan je od zadobijenih povreda pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo.

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Nekoliko ulica u BiH je nazvano po njemu, a o njegovom životu i hrabrom djelu snimljen je i film.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca

Jedan od napadača na Srđana, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button