Lids skupio novac za liječenje malog Tobija

HUMANI FUDBAL | Engleski klub pomaže dječaku oboljelom od raka

Da fudbal nije uvijek pohlepna potjera za novcem, pokazuje primjer iz Lidsa. Igrači i navijači ovog kluba udružili su snage kako bi pomogli bolesnom dječaku kojem ta pomoć život znači.

Neuspio tretman

Lids se pokušava vratiti u najviši razred engleskog nogometa, ima bogatu tradiciju i poznat je po sjajnoj atmosferi na domaćim utakmicama na stadionu Iland Roud. Na jednoj od njih specijalni gost je bio mali Tobi Nai (Toby Nye), petogodišnji dječak obolio od raka.

Tobi boluje od neuroblastoma, rijetkog tipa kancera koji iz nepoznatog razloga najčešće napada malu djecu. U Velikoj Britaniji od ove zloćudne bolesti godišnje oboli stotinjak dječice. Mali Tobi se razbolio za Božić 2016. godine, doktori su mu potom preporučili intenzivnu hemoterapiju i radioterapiju, te izveli operaciju odstranjivanja tumora iz bubrega.

Tretman nije bio uspješan i roditelji su odlučili da pokušaju sakupiti novac za privatnu bolnicu. Fubalski klub Lids organizirao je „Dan za Tobija“, kad su svi igrači i zaposlenici kluba donirali dnevnu plaću, kako bi sakupili novac za liječenje.

– S velikim ponosom objavljujemo da je uspjelo formiranje fondacije za Tobijevo liječenje. Velikodušnim donacijama predsjednika kluba Andree Radricanija (Andrea Radrizzani), navijača, igrača i članova Lidsa sakupili smo 175.000 funti (200.000 eura), dok je finalnu donaciju od 25.000 funti (28.500 eura) uplatio naš fudbaler Semjuel Sajz (Samuel Saiz) – izvijestio je Lids.

Kultura zajedništva

Petogodišnji Tobi će danas posljednji put bodriti svoj omiljeni klub u meču protiv Milvola prije početka novog tretmana.

– U klubu govorimo o porodici i zajedništvu, odlučni smo tu kulturu vratiti svima koji su uključeni u Lids. Uspjeh ove fondacije je zaista pobjeda timskog duha. Naše članove, navijače, igrače i saradnike ujedinila je želja da Tobiju pružimo mogućnost najboljeg liječenja i zbog toga se ponosim svima njima – rekao je direktor Lidsa Endžas Kinir (Angus Kinnear).

Posjeta Majklu u školi

Semjuel Sajz je sa svojim saigračem Pablom Hernandezom posjetio drugog oboljelog dječaka u njegovoj školi u Lidsu, desetogodišnjeg Majkla koji boluje od cistične fibroze. Ta bolest zahtijeva svakodnevne tretmane, a posjetu svojih idola mali navijač Lidsa nazvao je najboljim danom u životu.

– Apsolutno je prekrasno bilo vidjeti Semjuela i Pabla kako se druže s djecom u školi. Oni su omiljeni igrači i njihova posjeta nema cijenu – rekla je Majklova majka Petra.

Majkl sa svojim idolima

Majkl sa svojim herojima

Autor: Avaz.ba

Back to top button