Uživo / Završeno žrijebanje grupa Lige nacija

Foto: Klix.ba

12:48 – Ovim je žrijeb premijernog izdanja Lige nacija završen.

12:47 – U Ligi A će igrati:

Grupa 1: Njemačka, Francuska, Holandija
Grupa 2: Belgija, Švicarska, Island
Grupa 3: Portugal, Italija, Poljska
Grupa 4: Španija, Engleska, Hrvatska

12:40 – Liga B izgleda ovako:

Grupa 1: Slovačka, Ukrajina, Češka
Grupa 2: Rusija, Švedska, Turska
Grupa 3: Austrija, BiH, Sjeverna Irska
Grupa 4: Vels, Republika Irska, Danska

12:31 – Liga C izgleda ovako:

Grupa 1: Škotska, Albanija, Izrael
Grupa 2: Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
Grupa 3: Slovenija, Norveška, Bugarska, Kipar
Grupa 4: Rumunija, Srbija, Crna Gora, Litvanija

12:19 – Liga D izgleda ovako:

Grupa 1: Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
Grupa 2: Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
Grupa 3: Azerbejdžan, Farska Ostrva, Malta, Kosovo
Grupa 4: Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Kako do Eura?

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u septembru, oktobru i novembru iduće godine. Osim što će iz kalendara istisnuti pripremne utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tokom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 grupa.

U pet grupa će bit smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet grupa po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 učesnika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će se takmičiti 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige.

Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike grupa unutar svakog od četiri razreda.

Final four

Četiri pobjednika grupa svake lige jednokružno igraju polufinale i finale, odnosno “Final four”. Domaćina polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se žrijebom. Te utakmice igraju se u martu 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Evropskog prvenstva.

Važno je naglasiti, ako su pobjednici grupa već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda.

Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti plej-of, ta mjesta popunit će reprezentacije iz sljedeće lige. To je ujedno šansa i za Bosnu i Hercegovinu.

Avaz.ba / Klix.ba

Back to top button