Beba koja je pronađena u kontejneru u Sarajevu dobila hraniteljsku porodicu

FOTO: RADIOSARAJEVO.BA

Jednomjesečna beba koja je uoči nove godine pronađena u kontejneru u Sarajevu jučer je dobila hraniteljsku porodicu.

Djevojčica je jučer izmještena u hraniteljsku porodicu s Pedijatarske klinike u Sarajevu na kojoj je boravila do pronalaska i pripreme hraniteljske porodice, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Adnan Podžo.

Podžo nam je pojasnio kako su se u ovom Centru poturdili da se djevojčica zadrži na klinici dok se ne pronađe adekvatna porodica kako ne bi došlo do dodatnog premještanja iz jedne u drugu ustanovu.

U međuvremenu je i Služba socijalne zaštite Općine Vogošća pronašla i pripremila porodicu na dolazak bebe u hraniteljsku porodicu.

Istraga protiv majke, koja je nakon napuštanja bolnice ostavila bebu u kontejneru uoči novogodišnje noći, a koju su pukom srećom pronašli prolaznici i lokalni policajci, još uvijek je u toku, potvrdila je za naš portal glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Iako je cijeli slučaj prvobitno bio okarakteriziran kao “napuštanje djeteta”, djelo je nakon saslušanja majke u Tužilaštvu i puštanja na slobodu prekvalificirano u pokušaj čedomorstva.

Detalji istrage će biti naknadno poznati.

Podsjećamo, Dž. B. (1979) uhapšena je 3. januara u Sarajevu, nakon što je, navodno, identificirana kao majka napuštenog djeteta, te se sumnjičila za krivično djelo napuštanje djeteta.

Dijete je pronađeno u nedjelju, 31. decembra 2017. godine u 17.25 sati, zamotano u deku u jednom od kontejnera u ulici Koševo, a pronašla su ga dvojica policijskih službenika. Nakon toga, vijest o ovom događaju šokirala je javnost, a uskoro je objavljeno i kako je beba u dobrom zdravstvenom stanju, te da je hospitalizirana na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra u Sarajevu.

Podsjećamo, majka iz Sarajeva je svoju bebu bacila u kontejner u ulici Koševo u novogodišnjoj noći. Djevojčicu su pronašla dva policajca iz Policijske stanice Centar. Beba je, na sreću, u stabilnom zdravstvenom stanju.

Radiosarajevo.ba

Back to top button