NAJMLAĐE DIJETE U PORODICI JE NAJZABAVNIJE I NAJDUHOVITIJE

Sva braća i sestre se međusobno takmiče, a oni koji tvrde da rivalstvo ne postoji, ne govore istinu. Starijoj braći i sestrama nerijetko se čini da su mlađi u boljoj poziciji jer ih roditelji više tetoše, mlađi misle da starijima roditelji više vjeruju.

Stručnjaci tvrde, kad je riječ o zabavi, najmlađa djeca su u prednosti. Naime, najmlađe dijete je najopuštenije i najduhovitije. Ili barem tako samo voli da misli, prenosi CDM

Istraživanje koje je sproveo YouGov na 1783 odrasla Britanca pokazalo je da 46 posto mlađih članova porodice misli za sebe da su najsmješniji u porodici. S druge strane, 54 posto starije djece tvrdi da osjećaju pritisak zbog roditeljskih očekivanja i odgovornosti.

Ako ste prvorođeno dijete, nema razloga za tugu. Osim što je njih 38 posto u YouGovovoj studiji reklo da su uspješniji od svoje braće i sestara, ekonomisti s Univerziteta u Edinburgu tvrde da prvorođena djeca imaju „mentalnu prednost“ u odnosu na mlađu braću i sestre, a razlog za to je činjenica da su imali veću stimulaciju od roditelja.

U studiji je uključeno 5000 djece stare do 14 godina, od kojih je traženo da rješavaju testove čitanja i vokabulara svake dvije godine. Rezultati su pokazali da su najstarija djeca imala najviše rezultate IQ testova od najranije dobi.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Back to top button