OVE GREŠKE MNOGI PRAVE PRILIKOM USISAVANJA

Usisavanje i nije neka mudrost, ali postoje neke stvari koje i pri tako jednostavnim radnjama radimo pogrešno pa tako bez razloga komplikujemo život. Pogledajte hoćete li se prepoznati u ovim greškama koje ljudi čine dok usisavaju.

Čekanje dok se usisavač potpuno ne napuni

Proizvođači usisavača savjetuju pražnjenje usisavača kad je vrećica ili spremnik, puna oko tri četvrtine. Ako usisavate s punom vrećicom, zaista trošite vrijeme uzalud jer će efekat usisavanja biti gotovo zanemariv, piše Dominfo.

Takođe, ako namjeravate više puta koristiti vrećicu namijenjenu za jednokratno korištenje, znajte da će efekat usisavanja biti i do 50 posto manji.

Usisavanje s nečistim filterom

U uputama koja ste dobili uz svoj usisavač piše i koliko često morate čistiti filter. Ako je filter prekriven slojem nečistoća, prašine i grinja, one se prilikom svakog paljenja usisavača vraćaju u vazduh. Filter se ne čisti tako često kao što se mijenja vrećica ili čisti spremnik.

Korištenje pogrešnih nastavaka ili samo jednog

Nastavci koje ste dobili s usisavačem imaju svoje funkcije koje izvršavaju savršeno. Naravno, treba ih i koristiti. Nije preporučivo istim nastavkom usisavati sve.

Postoje nastavci za zavjese, za uglove, plafone, nastavci s rotirajućim četkama, nastavci za tapacirane predmete… Koristite ih kako je predviđeno i rezultati usisavanja bit će iznenađujuće bolji nego prije.

Agresivno uvlačenje kabla

Završili ste s usisavanjem i nogom stišćete dugme, a kabal se uvlači brzinom munje. Ne samo da možete oštetiti kabl, nego kraj kabla može udariti u uređaj i oštetiti ga. Uvijek rukom pridržavajte kabl dok ga uvlačite.

Ostavljanje dlaka na rotirajućoj četki

Četka koja se ne okreće, ne čisti, a četka koja je puna dugih dlaka se ne okreće. Osim što ne čisti, četka puna dlaka može i pregoriti motor ako se dugo “muči”. Očistite kosu i druge zapetljane trake s četke poslije svakog usisavanja.

Usisavanje samo u jednom pravcu

Ako usisavate povlačeći samo u jednom pravcu, ne odstranjujete ni približno sve nečistoće i prašinu. Tepih se usisava u smjeru istok-zapad i sjever-jug, što je jedina garancija da ćete temeljno odstraniti nečistoće.

Prebrzo usisavanje

Brzinsko usisavanje prije dolaska gostiju je prihvatljivo, ali ako svaki put jurite s usisavačem po kući, ne usisavate dobro. Naime, usisavač je uređaj s motorom i potrebno mu je vrijeme da usisa određenu količinu nečistoća.

Zanemarivanje zidova

Barem jednom mjesečno trebalo bi da usisate i plafone, zidove te uglove među njima. Za to je potrebno staviti poseban nastavak koji neće grebati po zidu i oštećivati ga, ali će dobro skupljati prašinu i paučinu.

Čekanje da tepih izgleda prljavo

Nemojte čekati do trenutka kad već vidite prašinu i nečistoće da biste usisali. Najveći dio nečistoća gomila se u donjim slojevima vlakana koje ne vidimo. Napravite određeni raspored usisavanja i držite ga se. Dva puta sedmično je minimalno.

Brisanje prašine nakon usisavanja

Iako je možda ne vidite ili mislite da sva prašina s polica ulazi u krpu, nije tako. Vaše čiste podove i tepihe odmah će prekriti sloj prašine. Obrišite prašinu i uredite sve površine prije usisavanja.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Pixabay)

Back to top button