Roditelji, nemojte biti previše strogi: Ne branite djeci da pitaju i plaču

(Foto: Ilustracija)

Ograničenja koja roditelji često postavljaju djeci mogu kod mališana izazvati osjećaj nesigurnosti i usporiti njihov razvoj, ukazuju psiholozi.

Ipak, ni potpuna sloboda nije dobra za dijete, jer se mora znati ko je “glavni” u kući, i neka pravila se moraju poštovati.

Otkrivamo vam šta ne treba da uskratite djetetu.

Postavljanje pitanja

Dijete raste i uči o svijetu postavljajući sve više i više pitanja. Roditeljima ponekad može biti teško pronaći odgovore na sva pitanja, pogotovo kada su umorni. Ali, kvalitetno vrijeme koje provedete sa svojom djecom pomaže u razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i djeteta.

Plakanje

Djeca osjećaju puno više od odraslih. Nemojte zabraniti djetetu plakanje i nemojte činiti da se postidi zbog suza. Pomozite mu da shvati zašto plače i zajedno pronađite najbolji način da se s tim nauči nositi.

Odričan odgovor

Ako mu zabranite da kaže “ne”, zapravo kršite djetetove granice. Umjesto toga, pokušajte pronaći kompromis ili mu objasnite da ponekad mora raditi nešto što ne želi.

Buka

Nemojte pokvariti svaku djetetovu zabavu. Neka pjeva i skače. Uostalom, ovo je jedino razdoblje života kada treba da se ponaša kako želi.

Strahovi

Mala djeca se mogu bojati doktora ili čudnog rođaka, i to je u redu. Nemojte ih postidjeti ako se boje. Neka znaju da ste tamo i da se nemaju čega bojati.

Tajne

Što su djeca starija, to im više treba privatnost. Trebalo bi da znate šta se događa u njihovim životima, ali pazite da ne ugrozite njihovo pravo na privatnost. Vaše povjerenje im je neprocjenjivo. Nemojte to riskirati čitanjem njihovog dnevnika.

Ljutnja ili ljubomora

Dijete ima pravo na negativne osjećaje. Zapamtite da njihova volja još nije snažna i teško se kontrolira. Ne smiju pomisliti da je u redu izraziti samo pozitivne osjećaje.

Pravo na greške

Niko ne voli greške, a još je gore kada se dijete boji pogriješiti. Nikada se neće usuditi isprobati nešto novo ako se boji da će pogriješiti.

Avaz.ba

Back to top button