SVEKRVA IZ PAKLA: TJERALA SINA I SNAHU DA JOJ NAPRAVE UNUČE, OVAKVOM ODGOVORU SE NIJE NADALA!

Zabrinuta majka se obratila magazinu s pitanjem kako da natjera sina i snahu da naprave dijete. Dobila je odgovor koji nije očekivala.

Ljude koji odgovor na gorući problem u životu traže od “Dragih Saveta” umjesto od prijatelja ili nekog bliskog, treba uzeti s dozom opreza. Upravo je jedna gospođa zavapila za savjetom zbog toga što njen sin jedinac uporno ne želi da ima djecu. Dogodilo se to u “Slate magazin-u”, a u rubrici “Draga Razboritost” (Dear Prudence) dočekao ju je odgovor kakvom se nije nadala.

“Slate” je američki online magazin koji pokriva aktuelnosti, politiku i kulturu. Savjeti Dear Prudence (Draga Razboritosti) odvijaju se na sedmičnoj bazi kada na pitanja čitalaca savjete daje spisateljica i urednica Malori Ortberg. Pitanje i odgovor donosimo u cjelosti.

Pitanje: “Zabrinuti smo jer naš sin jedinac nema djecu. Svaki put kad mu to spomenem, čini se kao da ima nov izgovor. Nedavno smo pokušali direktno da raspravimo to s našom snahom. Rekla nam je da bi njen posao na visokom položaju bio jako uzdrman ako pažljivo ne planira roditeljstvo, jer na poslu joj ne plaćaju porodiljsko. Pokušali smo da je ohrabrimo tako da smo joj rekli kako ona uopšte ne mora da radi jer je naš sin vrlo uspješan, a mi smo imućni. Čini se da ju je to jako uvrijedilo. Kako da ih uvjerimo da samo želimo da budu sretni?”

Odgovor: “Najbolji način da djecu uvjerite da želite njihovu sreću je da prestanete da direktno doprinosite njihovoj nesreći tako što ih neprestano ugnjetavate zbog njihovih životnih izbora, kao i da prestanete da pretpostavljate da znate bolje od njih šta će ih usrećiti.

Izvinite se sinu zbog toga što forsirate to pitanje. Uzmite njegove izgovore s punom vrijednosti, ono što su za vas “izgovori” za njega mogu da budu savršeni razlozi da odloži roditeljstvo, ili da uopšte nema djecu. A izvinite se i snahi zbog pretpostavke da bi ona trebalo da ostavi posao i da rađa djecu samo zato što vi smatrate da je tako zgodnije. A zatim se ostavite te teme zauvijek.

Izgubili ste pravo da nedužno pitate o tome planiraju li djecu zato što ste uzastopno istu stvar pitali bezobrazno, bez poštovanja i neumjesno.”

Čitaoci su u komentarima iznijeli svoja iskustva na sličnu temu, većina se saglasila s odgovorom konstatujući da bi roditelji trebalo da prestanu da se miješaju u izbor djece, piše portal 100posto.

(Hayat/Foto:Ilustracija)

Back to top button