Okršaj Mektića i Lukača na RTRS-u: Hapsit ćemo vas kad dođemo na vlast

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač u emisiji “Ukrštenica” na RTRS-u razgovaraju o problemu terorizma u BiH, razgovor se vodio i o aktuelnim političkim temama, a među njima je spomenuta i posjeta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Turskoj, gdje se sastao sa predsjednikom Turske Recepom Tayipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Gospodin Izetbegović i gospodin Vučić su pričali o pomirenju. Meni je svako dobar ko priča o pomirenju, jer nama ne treba novi rat – istakao je Mektić.

Ministar Lukač je na ovu njegovu tvrdnju kazao kako Izetbegović na ovom sastanku nije mogao predstavljati BiH.

– Dodik, a i Vi problemtizujete ovaj sastanak, a ja Vam opet kažem da je za mene dobar svako ko govori o pomirenju. Zašto Dodik nikad ništa ne kaže kad Dragan Čović ide u Zagreb, a Čović je u Zagrebu svako 15 dana? Ne govori ništa o tome jer mu ta politika odgovara. Dodik je hrvatski čovjek. Uostalom, ko je dao jasenovačku građu Hrvatskoj? Kažu da je držana u neuslovnom prostoru. Zašto mi nismo mogli pokriti taj podrum u kojem je čuvana da ne prokišnjava, pa da ostane kod nas, nego je poslana u Zagreb – pitao je Mektić, ali je ovo njegovo pitanje u emisiji ostalo bez odgovora.

Na pitanje o navodnom nalogu za Dodikovo hapšenje, koji je upućen Aleksandru Vučiću, Mektić je ponovio odranije poznatu činjenicu kako je ovu izjavu predsjednika Srbije demantovalo srbijansko Ministarstvo pravde, tvrdnjom da se radilo o zahtjevu za provjeru transakcije vrijedne 1,5 miliona KM iz Pavlović banke u Bijeljini u Komercijalnu banku u Beogradu.

– Dodik treba da bude zatvoren, jer je ojadio RS, uništio je njene resurse, zadužio je RS… Ko će te dugove da vraća? Bilo bi bolje kada bi se Dodik povukao. Kad bi on otišao najbolje bi bilo Srbima u RS-u. U RS-u bi bilo za 300 posto bolje kad bi Dodik otišao, jer bi bilo manje kriminala i korupcije. Zato ćemo mi, kada dođemo na vlast, hapsiti vas i procesuirati. Ne mislim na Vas lično ministre, nego na one iz sadašnje vlasti koji su korumpirani – istakao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je govorio i o snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama na kojima se vidi kako djeca u vojnim kampovima u Rusiji vježbaju bojevom municijom.

– Odvođenje u vojne kampove vrši se preko organizacije “Srbska čast”, a o tome je upoznat i predsjednik Veterana RS-a Duško Vukotić. U tim kampovima su djeca starosti između 14 i 20 godina. Među njima ima i djece iz RS-a. Djeca vježbaju na poligonima za vojne vještine, kao i na strelištu, koristeći bojevu municiju – kazao je Mektić, ponavljajući ranije iznesenu tvrdnju kako je organizacija “Srbska Čast” paramilitarna organizacija.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je kazao kako MUP RS-a nema informacije o odvođenju djece iz RS-a u vojne kampove za obuku. Napomenuo je i kako, prema evidenciji MUP-a RS u ovom entitetu ima samo osam pripadnika ili simpatizera “Srbske časti”, te da su trojica ili četverica njih ranije imali, kako je kazao, “problema sa zakonom“, odnosno odležali su zatvorske kazne.

Na insistiranje voditeljice emisije, kao i ministra Lukača, govorilo se i o airsoft klubovima, uz insinuacije ministra Lukača kako se radi o treninzima za pripadnike specijalne policije.

Međutim, Mektić je odgovorio kako ovi klubovi, iako se provjerava njihovo djelovanje, ne predstavljaju problem, kakav su pripadnici radikalnih ekstremističkih pokreta. Dodao je i kako Ministarstvo sigurnosti “pod kontrolom” drži pripadnike ovakvih pokreta, posebno one koji se vraćaju sa stranih ratišta.

Ministar sigurnosti BiH je demantovao ministra Lukača kako je iz BiH na strana ratišta otišlo više od 300 osoba, kazavši kako se radi o 246 ljudi, te da se za sve njih znaju imena i prezimena, koliko je njih poginulo, te koliko ih se vratilo u BiH. Istakao je kako BiH nije ništa više ugrožena zbog terorizma od Njemačke, Francuske ili drugih zemalja koje čine antiteterorističku koaliciju.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button