Cvijanović: Izetbegovićeva priča o autoputu Sarajevo-Beograd je nerealna

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović rekla je da je Vlada RS-a opredijeljena da se brzi putevi i autoputevi grade u BiH gdje je to moguće, ali da je nerealan način na koji se javnosti predstavlja priča o početku izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Komentirajući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd dogovorena i da će početi ove godine, Cvijanoviće je novinarima u Banjoj Luci rekla da je to više jedna dobra priča za javnost.

“Kada sve to saberete u kilometre, cijene i iznose, onda vidite da to nije baš tako sjajno”, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da bi voljela da priča o brzim putevima i autoputevima bude realnost, ali da u to nije sigurna jer je riječ o projektima ogromne vrijednosti.

“Mislim da treba da utvrđujemo prioritet po prioritet i tako realizujemo te projekte. Pri tome, finansiranje ukupnih projekata brzih puteva i auto-puteva zahtijevaće kombinaciju različitih sredstava, investitora i kreditora, počev od Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih”, objasnila je Cvijanović.

Ona je rekla da se u operativnom, političkom, ustavnom i svakom drugom smislu mora voditi računa o nadležnostima entiteta koja su jasna, kao i da se ne preuzimaju obaveze u ime Predsjedništva BiH ukoliko nije postignut zajednički stav te institucije.

“Kada je riječ o nedavnom sastanku Izetbegovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Redžepom Tayipom Erdoganom u Itsanbulu, nemam ništa protiv da neko to radi i dogovara određene stvari, ali kada je riječ o institucionalnom postupanju onda se zna kako se postupa. Možete kao pojedinac negdje učestvovati i to nije problem, ali ovo nije bila pozicija Predsjedništva sa aspekta tri njegova člana koji nešto definišu i usvajaju određene platforme, na osnovu čega neko od njih istupa”, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da se ne može reći “gradit ćemo put”, a da se ne poštuju entitetske vlade i resorna ministarstva koji u tom smislu imaju svoje planove i usvojene transportne strategije.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je u jučer da bi izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd mogla početi krajem ove godine i da bi već iduće sedmice u BiH trebala doći važna delegacija Turske.
Srna

Back to top button