PREPOZNAJTE SIMPTOME MOŽDANOG UDARA

Prepoznavanje simptoma moždanog udara, adekvatno i pravovremeno zbrinjavanje pacijenata značajno je za sprečavanje najgorih posljedica ove bolesti, poručila je danas u Banjaluci neurolog u Jedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Slobodanka Crnčević.

Ona je istakla da su simptomi koji ukazuju na ovu bolest poremećeni pokreti jedne strane tijela, slabost, nespretnost, oduzetost ruke ili noge, poremećaj osjetljivosti, trnjenje strane lica ili tijela, gubitak vida, a često i svijesti.

– Potrebno je tada što prije alarmirati hitnu pomoć, koja najbrže doveze pacijenta jer je trombolitičku terapiju potrebno dati u roku od 4,5 časa od moždanog udara. To je zlatni period, nakon kojeg ne možemo dati ovu, nego klasičnu terapiju – rekla je Crnčevićeva novinarima prije početka predavanja “Moždani udar – značaj ranog prepoznavanja simptoma”.

Ona je navela da u svijetu na svakih pet sekundi oboli jedna osoba, te 5,5 miliona ljudi godišnje umre od ove bolesti, koja se najčešće javlja kod starijih i ukazala da se starosna granica pomjerila, te da sve češće ima i mlađih pacijenata, koji imaju 20 i više godina, piše Srna.

Predavanje o simptomima i prevenciji moždanog udara organizovalo je Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, a predsjednik ovog udručenja Živana Vuković Kostić je istakla značaj ove teme, kako za medicinske sestre, tako i za građane.

– Potrebno je javnost informisati o simptomima i načinima kako treba reagovati da bi se spriječio moždani udar – rekla je Kostićeva.

Ona je dodala da je radionica organizovana za medicinske sestre iz regije i penzionere, uz podršku Udruženja neurologa Republike Srpske.

Medicinska sestra na Klinici za neurologiju u UKC-u Srpske Verica Dragović upozorila je da se često dešava da pacijenti kasno dođu na kliniku, te da je tada krug djelovanja znatno sužen.

– Bitno je i da medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na vrijeme prepoznaju simptome, kako bi svi zajedno reagovali adekvatno i pravovremeno. Zato je potrebno stalno edukovati sestre, kako bi išle u korak sa dostignućima u ovoj oblasti zdravstva – rekla je Dragovićeva.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Back to top button