Vojnici OSBiH ostaju bez hrane?!

Ministarstvo odbrane (MO) BiH poništilo je prije dva dana novi tender za nabavku prehrambenih artikala za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH, što je objavljeno i na Portalu javnih nabavki, otkriva „Dnevni avaz“.

Ponude neprihvatljive

Vrijednost poništenog tendera iznosi 324.801 marku bez PDV-a, a odnosio se na nabavku svježe i zamrznute ribe te svježeg ćurećeg mesa. Ovo je već četvrti tender koji je poništen u posljednjih nekoliko mjeseci, i to za više vrsta prehrambenih artikala, uz obrazloženje da „nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva“.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu našeg lista, ova državna institucija poništila je i 4. decembra prošle godine tender za nabavku hrane prve klase. Tender se odnosio na nabavku polutrajnih suhomesnatih proizvoda od junećeg i goveđeg mesa.

Ukupna vrijednost ovog tendera bila je 5,5 miliona maraka, a poništen je i dio javnog poziva koji se odnosio na halal program. Isti ovaj tender poništen je u junu prošle godine, zbog čega je i bio raspisan novi, koji je, također, opet proglašen neuspjelim.

Halal program

Istog dana, 4. decembra prošle godine, poništen je i tender težak 1,1 milion KM, za nabavku konzerviranih jela (juneći program i halal program), masnoća, ali i svježe i zamrznute ribe te proizvoda od soje.

U svim tenderima kao razlog za poništenje, iako je navedeno da je broj firmi koje su se javile za isporuku artikala veći od tri, naglašeno je da „nijedna ponuda nije prihvatljiva“. Ukupna vrijednost poništenih tendera iznosi oko 6,7 miliona KM.

Tenderi godinama padaju

Ovo nije prvi put da MOBiH poništava tendere za nabavku hrane za potrebe OSBiH. Tenderi su poništeni i 2013. godine, a zatim i 2015. Osim hrane, poništavani su i tenderi za nabavku drugih potrepština, poput ogrjeva, naftnih derivata, odjeće i obuće. Zbog toga je ova institucija prošle godine formirala i komisiju kako bi otklonila sve probleme s nabavkama.Avaz

Back to top button