Bošnjačka djeca i dalje bojkotuju nastavu u Liplju, pridružili im se i učenici u Snagovu

Na sastanku direktora osnovnih škola iz Zvornika, Čelopeka i Drinjače, roditelja bošnjačke djece iz nekoliko zvorničkih naselja i predstavnika OHR-a i OEBS-a nije postignut dogovor o prekidu bojkota nastave đaka Bošnjaka u školi u Liplju.
Sastanak je sazvan na inicijativu Bošnjaka čija djeca od 22. januara ne pohađaju nastavu u Područnom odjeljenju Liplje zvorničke Osnovne škole “Sveti Sava” zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, odnosno neupisivanja bosanskog jezika u đačke knjižice.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Radomir Petrović rekao je da od danas nastavu ne pohađaju ni učenici bošnjačke nacionalnosti u Područnom odjeljenju ove škole u Snagovu.

“Na sastanku nije postignut nikakav dogovor, osim što su roditelji bošnjačke djece najavili da će u Sarajevu u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima OHR-a, odnosno visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom”, rekao je Petrović novinarima.

On je naveo da nastavu u Lišnju bojkotuje 16, a u Snagovu 30 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Petrović kaže da su sastanku prisustvovali i direktori osnovnih škola “Jovan Cvijić” iz Drinjače i “Desanka Maksimović”, kao i roditelji bošnjačke djece iz zvorničkih naselja Liplje, Divič, Kula Grad, Snagovo, Kamenica i Križevići.

Roditelji bošnjačke djece su danas mirno protestovali u Diviču, kod Zvornika, zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, najavivši da neće slati djecu na nastavu sve dok se u đačke knjižice ne počne upisivati bosanski jezik, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.
Klix

Back to top button