Napustio funkcije u stranci, ali zadržao fotelju: “Guja u njedrima” se probudila?!

Elmedin Konaković podnio je ostavku na sve funkcije u svojoj stranci, SDA, ali je pri tome zadržao premijersku funkciju na koju ga je imenovala upravo SDA.

Manevar Konakovića, za one upućene u način na koji funkcionira kantonalna Vlada pod Konakovićevom palicom, te oni koji ga malo bolje poznaju, manevar “napusti stranku, ali zadrži fotelju”, nije nikakvo iznenađenje.

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo svako malo je alibi za sve ono što nije uradio on i njegova vlada i za sve loše što se dešavalo u Kantonu Sarajevo otkada je on preuzeo Vladu, tražio u stranačkim funkcionerima partije koja ga je stvorila, predstavljajući sebe kao borca protiv nesposobnih kadrova iza kojih stoji njegova stranka. U isto vrijeme Konaković je sebe predstavljao kao moralnu vertikalu, koja kao premijer Vlade KS nema baš nikakve veze s propadanjem GRAS-a, nestašicom vode u glavnom gradu, dijeljenjem para “i šakom i kapom” stranačkim pajtašima, sunovratom Zetre, firme ZOI 84, zapošljavanjem u Vodovodu i Kanalizaciji…

I raznim nebuloznim pokušajima tipa sulude odluke “par – nepar”, pokušaja da se studenti “oderu” tako što će svi, trebali im ili ne, morati kupovati kupone za javni prijevoz. Građani Sarajevu su vjerovatno jedini na planeti iz čijih je džepova plaćan novogodišnji doček, a da su taj isti doček mogli gledati na TV-u samo ako još dodatno plate…

Ogranak SDA Novi Grad u oktobru prošle upozorio je stranački vrh da je Konaković “guja u njedrima”, koja će skupo koštati sve, i građane Kantona Sarajeva i stranku koja ga je postavila na mjesto premijera, i tom prilikom su zatražili da stranka uskrati podršku Konakoviću.

Evo šta su tada u svom pismu Predsjedništvu SDA i Kantonalnom odboru SDA pisali iz SDA Novi Grad.

– Na 14. sjednici Izvršnog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, održanoj 23. 10. 2017. godine, jednoglasno je usvojen Zaključak kojim se predlaže Kantonalnom odboru SDA Sarajevo i Predsjedništvu SDA da uskrate političku podršku Elmedinu Konakoviću u njegovom obnašanju funkcije premijera zbog kršenja zaključaka i odluka Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i političke štete koju proizvodi u svim oblastima djelovanja.

Iz njemu poznatih razloga, a vjerovatno u namjeri da izgradi sopstveni lik i političku figuru, derogirajući Stranku demokratske akcije, a upućujući javno mnijenje na žrtvu koju, navodno, on lično podnosi u borbi protiv “SDA partokratije”, ovim Elmedin Konaković nanosi nemjerljivu štetu SDA u kojoj je i sam funkcioner (potpredsjednik KO SDA Sarajevo).

Najporaznija je činjenica da je u Skupštini Kantona Sarajevo uspostavio neformalnu, ali matematičku većinu, ne rezultatima rada Vlade, nego šurovanjem sa svojim bivšim skupštinskim kolegama, koristeći pri tome poziciju premijera da zadovoljava njihove različite interese. Na taj je način Konaković obezvrijedio Klub zastupnika SDA u Skupštini, a u tome ima svesrdnu podršku provjerenih neprijatelja SDA, poput Peđe Kojovića, Mirsada Pindže, Semira Halilovića i drugih, čije kadrove Konaković postavlja i zapošljava, nazivajući ih “ekspertima”.

Da bi se javnosti predstavio kao borac protiv nesposobnih kadrova, obrušava se isključivo na funkcionere iz SDA, izlazući ih javnom ruglu, linču i poniženju, dok su kadrovi koalicionog partnera SBB apsolutno zaštićeni i za njih premijer Konaković ima samo riječi hvale.

Konaković se javnosti predstavlja kao osoba kompetentna i kvalifikovana da ocjenjuje rad drugih, iako mu to njegovo skromno radno iskustvo, slabi rezultati i upitno obrazovanje ne daju za pravo.

Premijer Konaković, isključivo zbog lične sujete i netrpeljivosti prema direktoru KJKP Vodovod i kanalizacija, gospodinu Neziru Hadžiću, ugrozio je život svih stanovnika Kantona Sarajevo odbijajući da na bilo koji način pomogne ovom preduzeću da krene sa rekonstrukcijom vodovodne mreže u 2016. i 2017. godini.

Iako je Kantonalni odbor SDA Sarajevo, u više navrata, još od 2016. godine, donosio zaključke kojima obavezuje Vladu da se izdvoje značajna sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže, svaki put ovi zaključci su ignorisani od strane premijera. Da apsurd bude veći, u isto vrijeme izdvojeno je oko 100 miliona maraka za ostala komunalna preduzeća, iako svi znaju da je najveći komunalni problem u Sarajevu vodosnabdijevanje.

Stvari naročito postaju jasnije odlukom Vlade da iz rebalansa budžeta za ovu godinu izdvoji 10 miliona KM za preduzeće Vodovod i kanalizacija, a nakon što je premijer proveo puč u preduzeću ViK i kršenjem odluka Kantonalnog Izvršnog odbora SDA smijenio Upravu preduzeća i na mjesta članova Uprave postavio svoje prijatelje i rodbinu svojih prijatelja.

Svoje raskošno neznanje i demagogiju, koji su doveli do haosa u oblasti vodosnabdijevailja, premijer pokazuje i u svim drugim oblastima djelovanja Vlade. Samo KJKP GRAS za tri godine Konakovićevog mandata napravilo je gubitak veći od stotinu miliona konvertibilnih maraka, iako je u isto vrijeme ovom preduzeću usmjereno oko pedeset miliona KM budžetskog novca.

Taj novac, sa druge strane, očajnički nedostaje građanima Kantona u svim oblastima života, krenuvši od zdravstva gdje pacijenti sami u bolnicu moraju donositi lijekove, do policije koja godinama radi u poderanim uniformama.

Donošenje pa povlačenje odluke o cijeni grijanja u Kantonu Sarajevo, donošenje pa povlačenje odluke o dodjeli novčanih podsticaja privatnim fiimama, samo su neke od brojnih blamaža koje premijer redovno priređuje Vladi koju vodi, a time i stranci koja ga je kandidovala na ovu poziciju.

Izjave da će ako bude trebalo i zakon prekršiti da bi realizovao svoje namjere ne mogu se govoriti uime SDA. Ovakvo djelovanje već je postalo predmet ismijavanja, ali i gnjeva cjelokupne javnosti.

Zbog svega navedenog, Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo ovim putem traži od Predsjedništva SDA da spriječi dalje urušavanje ugleda SDA u Kantonu Sarajevo, koje u posljednje vrijeme kontinuirano vrši Elmedin Konaković.

Ovakav premijer za SDA je “guja u njedrima” koja će skupo koštati sve, prije svega, građane Kantona Sarajevo, a zatim i Stranku demokratske akcije koja ga je kandidirala na ovu poziciju, kaže se u Zaključku IO SDA Novi Grad.

Predizborni trik ili stvarni sukob?
U javnosti se proteklih dana pojavilo nekoliko verzija Konakovićevog budućeg djelovanja. I dok nezavisni politički analitičari ne isključuju mogućnost da je premijer KS došao na «crnu listu» nakon sukoba sa određenim frakcijama unutar SDA zbog načina na koji se obračunavao sa pojedinim stranačkim kadrovima, te insistirao na smjenama čelnika pojedinih komunalnih preduzeća, drugi ne isključuju da je sve «izrežirano»?!

Prema ovim drugim Konaković ima sahlasnost vrha SDA da se pokuša nametnuti kao «nezavisni političar» pravljenjem «nezavisne liste», kako bi skupio što više glasova onih koji su razočarani politikom SDA, da bi nakon izbora opet ušao u koaliciju sa SDA?!

Konakoviću vrati pare i televizore, i podnesi ostavku!
Fokus

Back to top button