INTERVJU ZA FACETV Dodik: Nema paravojnih formacija u RS-u, Amerika želi Šarovića u Predsjedništvu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u večerašnjem intervjuu za FaceTV kazao, između ostalog, kako u manjem bh. entitetu nema paravojski, kao što se to, kaže on, u posljednje vrijeme pokušava predstaviti.
Kada je u pitanju paravojna formacija “Srbska čast” i optužbe o drugim sličnim aktivnostima, Dodik je kazao da se radi na jačanju policije RS-a te da je zlonamjerno da se bilo kome u tom entitetu pripisuje formiranje paravojske.

“To su izmišljotine”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Milorad Dodik je u razgovoru za FaceTV u petak navečer kazao kako je moguće da će se kandidovati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Pripremamo se za izbore. Podrška je i do 40 posto za SNSD po novim anketama. Prirodno je da se predsjednik stranke kandiduje za jednu veliku funkciju. Svakako, SNSD će dati kantidate i za Predsjedništvo BiH i Predsjednika RS”, kazao je Dodik.

On je dodao kako njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH nije zvanična te da će o tome odlučivati njegova stranka.

Također, kazao je da nije protiv države koju bi vodio kao član kolektivnog Predsjedništva.

“Ja nisam protiv BiH, ja sam za dejtonsku BiH koju čine dva entiteta i u koju se ne miješaju stranci. BiH u EU, u kojoj će vladati mir i sigurnost. Protiv sam BiH koju nameću stranci, koja nije dogovorena i koju želi jedan narod”, rekao je Dodik.

Kada je u pitanju ruski utjecaj, on je naveo kako ga ne vidi te je naglasio kako Sjedinjene Američke Države imaju znatno veći utjecaj jer, kako je naveo, Ambasada SAD-a pokušava imenovati glavnog državnog tužitelja, dok Rusija to ne pokušava.

“U ambasadi se dogovara puno toga. Oni su ti koji bi voljeli vidjeti Šarovića u Predsjedništvu BiH”, kazao je Dodik dodavši kako postoje opcije da se spriječi trijumf SNSD-a u BiH.

Na pitanje Senada Hadžifejzovića o tome šta ima politički i lično protiv Bakira Izetbegovića, ok je kazao da je on političar na zalasku.

“On će sad vjerovatno biti delegat u Parlamentu BiH i onda će lagano da izgubi stranku”, rekao je Dodik naglašavajući da se s Izetbegovićem nikada nije uspio dogovoriti jer često mijenja mišljenja zbog dnevnopolitičkih razloga.

Dodik je podsjetio kako ima dobre odnose s Draganom Čovićem i Aleksandrom Vučićem te da tim odnosima ne želi nikoga politički uništiti.
Klix

Back to top button