Izetbegović je prošlost, a turske pare za autoput su daleko

Foto: Vijesti.ba

Gostujući u emisiji Face to Face kod Senada Hadžifejzovića predsjednik RS i lider SNSD-a rekao je kako nema ništa protiv Bakira Izetbegovića jer, kako kaže, lider SDA odlazi sa političke scene. Dodao je kako je Izetbegović u tom pogledu gubitnik , jer je došlo do toga da će biti delegat u Domu naroda i da će veoma brzo izgubiti političku partiju.
– Sarajevska javnost to zna bolje nego ja, da on neće ostati vladar u SDA nakon ovih izbora, bar ja tako pretpostavljam. A što se tiče njegovih političkih stavova, on je jedan od najvećih smutljivaca na političkoj sceni, koji je spreman da danas razgovara i dogovori se s vama, a poslije toga da to sve slaže i iznova traži neka rješenja. On je čovjek koji ne drži riječ, koji ne drži do koncepcije i koji se povlađuje dnevnim ili trenutnim stvarima, rekao je Dodik.

On je dodao da su politčki koncepti SDA i SNSD potpuno različiti.

– U svakom slučaju, s njim nisam nikada uspio ili malo je ko uspio da napravi bilo kakav dogovor. Najbolji primjer je Radončić kojeg je zatvorio u zatvor, potpuno neopravdano. Sada se vidi da je to bio politički proces, a usput je pokušavao da s njim gradi vlast. To je jedno licemjerje koje ne može proći, pogotovo ne na ovim prostorima, rekao je Dodik.

Kada je riječ o izgradnji auto-puteva, Dodik je naveo da je primarni auto-putni pravac Banjaluka-Bijeljina i da će uskoro u cjelini biti završena dionica do Doboja, te istakao da je jedan od prioriteta i put od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Odgovarajući na pitanje koja će biti varijanta trase auto-puta Beograd-Sarajevo, koji treba da bude građen sredstvima iz Turske, Dodik je rekao da su daleko te turske pare i da nema osjećaj da je neko spreman dati novac kako se to prikazuje i očekuje.

“Bilo bi dobro da Turska da dobar kredit za gradnju puteva. Nisam protiv toga”, rekao je Dodik i dodao se ne može zabraniti Federaciji BiH da gradi puteve, niti ona to može da zabrani Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, to je stvar dogovora, a za Republiku Srpsku je važna dionica od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Dodik je pojasnio da će na Koridoru “Pet ce”, koji od Sarajeva ide prema Savi, odobravanjem sredstava jedne od evropskih banaka biti građen auto-put oko Doboja, koji bi trebalo da bude integrisan u ovaj strateški projekat.

On je napomenuo da je trasa na Koridoru “Pet ce”, koja je u prostoru Vukosavlja i dalje prema Šamcu i Brčkom do granice sa Srbijom u isključivoj nadležnosti Republike Srpske.

“Mi razgovaramo da izgradimo te puteve sa različitim partnerima i narednih mjeseci ćemo imati koncipirano rješenje. Put od Višegrada do Istočnog Sarajeva svakako je jedan od prioriteta i pokušaćemo upravo u konceptu koji podrazumijeva vezu promovisanu između Sarajeva i Beograda da uključimo i tu trasu auto-puta. Ukoliko to otpadne od kreditora iz Turske, mi ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i planovima graditi taj put”, poručio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Back to top button