Beba iz Trebinja mora na skupe pretrage u Švicarsku: Sofija bi zbog tumora mogla ostati i bez desnog oka

Malena Sofija Radovanović iz Trebinja, kada je imala samo tri mjeseca, ostala je bez lijevog oka na kojem se pojavio tumor. Nakon redovnih kontrola, ljekari iz Beograda posumnjali su da se i na desnom oku nalaze tumori, zbog čega je upućena na daljnje pretrage u Lozanu u Švicarskoj. Kako bi spasili oko svojoj djevojčici, Sofijini roditelji za dva pregleda moraju platiti 60.000 švicarskih franaka, koliko stoji u predračunu.

Sofija, koja ima deset mjeseci, trenutno se nalazi u Trebinju, a njena tetka Darija Živanić kazala nam je da su se svi angažirali kako bi do 7. februara, kada bi trebao biti urađen pregled, uspjeli sakupiti skoro 100.000 KM.

– Naša beba operirana je s tri mjeseca. Prije nekoliko dana bila je na kontroli i doktori su posumnjali na čak dva tumora na desnom oku. Sofija je bila malo prehlađena pa se nije mogao uraditi kompletan pregled. I tada je rečeno da za nju ovdje nema lijeka i uputili su je u Švicarsku, na pregled pod totalnom anestezijom – kazala je Živanić.

Sofiji bi se pregled i liječenje radili u centralnoj univerzitetskoj bolnici u Švicarskoj, ali i na očnoj klinici. Prvi pregled zakazan je za 7., a drugi za 8. februar. Prije toga potrebno je uplatiti novac, a u predračunu je navedeno i da bi Sofija mogla imati koristi od liječenja.

Račun za pomoć

S obzirom na to da Sofijini roditelji nisu u mogućnosti sami osigurati novac za njene preglede, otvoren je račun u „Sberbanci“, na ime Vukica Radovanić, broj: 567-4415000-118321. Također, s njenom porodicom moguće je kontaktirati na brojeve telefona 066/898-503 i 066/729-603.

Avaz.ba

Back to top button