Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas povratničke zajednice u Ahmićima i Skender-Vakufu

Ramić je obišao spomen-obilježje i proučio fatihu za 116 ubijenih Bošnjaka u Ahmićima od strane jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u aprilu 1993.

Ministar se susreo sa predstavnicima bošnjačkih udruženja u Ahmićima s kojima je razgovarao o njihovim potrebama, dosadašnjim i budućim projektima Ministarstva na ovom području. Također, posjetio je i zgradu Medžlisa Islamske zajednice Vitez, čiju izgradnju je sufinansiralo ovo Ministarstvo.

„Bošnjaci Ahmića su u ratu bili žrtve jednog od najstrašnijih zločina u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Danas, 23 godine nakon rata, imate one koji, umjesto ljudskog pijeteta prema žrtvama i suočavanja sa prošlošću, pokušavaju relativizirati zločin na razne načine. Odgovorna politika i ljudski pristup podrazumijevaju da se prizna i istina i na njenim temeljima ide ka povjerenju. Ne možete, nakon što ste izvršili zločine, tražiti zakon da se preživjelim ukine pravo glasa. To ne može proći. Povratak je glavna sila protiv ideja etničkog čišćenja i povratničke zajednice, koje čuvaju multietnički temelj Bosne i Hercegovine, zaslužuju podršku svih“, kazao je Ramić.

Ministar Ramić je danas posjetio i bošnjačku povratničku zajednicu u Skender-Vakufu, gdje se susreo sa predstavnicima udruženja povratnika i načelnikom Općine Goranom Borojevićem.

Ramić je obišao i ostatke Ali-Iskenderove džamije napravljene prije tri stoljeća, a srušene u prošlom ratu, koja još čeka obnovu.

„Ovdje u Skender-Vakufu postoji viševjekovna multietnička historija, koju su neke retrogradne politike pokušale obrisati kroz rušenje vjerskih objekata i progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Unatoč svemu, ovdje živi značajna povratnička zajednica, koja je spremna za međusobno uvažavanje, te zaslužuje našu pažnju i podršku. Važno je da se obnovi Stara džamija, te da ova sredina ekonomski ojača i izgradi prosperitetniji ambijent za mlade generacije. Razgovarajući sa predstavnicima povratnika i načelnikom Borojevićem, došli smo do nekih konkretnih ideja i zaključaka o projektima za potrebe povratnika u Skender-Vakufu u idućem periodu“, kazao je Ramić.

Izvor: Infoplus.ba

Back to top button