Iz RS-a tražili da se bosanski jezik u Upitniku nazove “bošnjački”, nije prošlo

Bosanski jezik se u odgovorima na Upitnik Evropske komisije zove bosanski jezik, iako su iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) tražili drugačije.

Radi se o odgovorima na pitanja iz Poglavlja 26 Upitnika Evropske komisije, koja se odnose na obrazovanje i kulturu. Nazivi službenih jezika u BiH navedeni u odgovorima, smatraju u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, “nisu u skladu sa pravnim normama”.

– Predlažemo da se u odgovorima na pitanja iz Poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura za nazive jezika konstitutivnih naroda u BiH koriste nazivi “jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda”, u skladu sa članom 7. stav 1. Ustava RS-a, a koji je i u skladu sa Ustavom BiH – navodi se u dopisu kojeg ispred Ministarstva prosvjete i kulture RS-a potpisuje Radmila Kocić-Ćućić.

Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika, smatra Kocić-Ćućić, od “bošnjački narod” je jedino moguće izvesti naziv “bošnjački jezik”, a nikako nije moguće izvesti naziv “bosanski jezik”.

– Naziv bošnjački jezik odgovara nazivu bošnjački narod, dok bi naziv bosanski jezik odgovarao terminu, nepostojećeg, bosanskog naroda – napisala je pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje te predsjednica Radne grupe 26.

Da li zbog nerazumijevanja bosanskog jezika na kojem je bio napisan upit ili zbog nečeg drugog, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a nam nisu željeli odgovoriti na postavljena pitanja. Naš upit su razumjeli u Direkciji za evropske integracije BiH. Svi odgovori na pitanja Poglavlja 26, kazali su nam, su finalizirani i njihov sadržaj je ipak usaglašen.

– U odgovorima su nadležne institucije koristile sintagme bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik – navodi se u odgovoru Direkcije za evropske integracije.

Finalizirani odgovori na Upitnik bi, podsjećanja radi, trebali biti uručeni predsjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru pri njegovoj predstojećoj posjeti Sarajevu 28. februara.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Back to top button