Sa “60 minuta” Bakir H. spao na minutu

“Najtiražniji i najutjecajniji printani medij u BiH”, Dnevni avaz, odnedavno je dobio pojačanje u liku i djelu novog stalnog saradnika-komentatora: novinara i muzičara Bakira Hadžiomerovića.

Nakon što je neslavno okončao kratku političku karijeru u SDP-u BiH, bivši urednik nekada veoma gledanog političkog magazina “60 minuta” Federalne televizije Bakir Hadžiomerović u proteklih nekoliko mjeseci redovno objavljuje komentare i osvrte na razne teme na portalu Dnevnog avaza.

“Ugledni novinar”, kako ga predstavljaju na Avazu, Hadžiomerović je netom dobio i svoju zasebnu rubriku, simbolično nazvanu “Bakirova minuta”.

U svojoj prvoj “Bakirovoj minuti”, Hadžiomerović kritikuje federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog, po njegovom mišljenju, njihovih nerealnih planova o izgradnji autoputeva.

– Legenda kaže da je u kampanji za one prijeratne izbore kandidat Liberalne stranke za Predsjedništvo BiH Nazif Gljiva, dakle, negdje u Bosni, pod utjecajem potapajućeg jesenjeg pljuska, okupljenim simpatizerima obećao izgradnju autoputa “s četiri trake u oba smjera”. Nakon što pokisla i promrznula raja baš i nije pokazala naročito oduševljenje masovnom cestogradnjom, Gljiva im je, navodno, egzaltirano poručio: “Ako vam to nije dovoljno, onda ćemo cijeli autoput pokriti krovom. Da ne kisnete dok vozite!”

Bila istinita ili ne, ova priča najbolje opisuje stanje u vezi s izgradnjom bilo čega ovdje, pa tako i autoputeva. Osim što demonstriraju potpuno političko nesuglasje s ekonomskim vizijama i razvojnim projektima, čelnici vlasti svakodnevno se trude dokazati da vlastitu predizbornu retoriku zapravo baštine na doktrini iz legende s našim poznatim folk-hitmejkerom – ocjenjuje Hadžiomerović.

Interesantno je kako je u svojim opservacijama o “legendama” vezanim za izgradnju puteva Hadžiomerović zaboravio spomenuti čuveni plan o izgradnji 14 traka ceste u Kantonu Sarajevo, koji je 2010. godine, kao projekat SBB-a, ponosno u javnosti plasirao predsjednik te stranke i utemeljitelj Avaza, Fahrudin Radončić.

– Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, SBB je dobio podršku za izgradnju sjeverne i južne longitudinale, čime bi Sarajevo postalo prijestonica sa 14 uzdužnih traka, za izgradnju 1. i 10. transverzale, da i Vogošća postane dio Sarajeva, te da se s tri tačke iz prijestonice može priključiti na Koridor 5C – govorio je Radončić i u oktobru 2015. godine.

No, Avazov komentator Hadžiomerović, iz sasvim opravdanih razloga, “zaboravio” je na Radončićevih ambicioznih 14 traka i fokusirao se na sadašnjost. Prošlost je zaboravljena, barem što se Bakira H., i Avaza, tiče. Tako je ovaj dojučerašnji islamofob, četnički kolaboracionist i “bezistanče” – što su sve epiteti kojima su ga redovno častili urednici Avaza na stranicama te novine – preko noći postao “ugledni novinar” medija pod Radončićevom kontrolom.

Od “60 minuta” koje mu je velikodušno dodijelio SDP, stigao je do “Bakirove minute” milošću SBB-a, koliko mu je nesebično za njegove komentare dodijelio, to jest udijelio, gazda Avaza.

Izvor: Faktor

Back to top button